Piata imobiliara nu-i convinge pe romani

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 16:31
3080 citiri
Piata imobiliara nu-i convinge pe romani

Cererea de locuinte s-a injumatatit de la declansarea crizei economice, desi preturile au scazut cu acelasi procent in acest interval, iar cei interesati cauta locuinte adaptate nevoilor si bugetului, spun consultantii imobiliari.

"Proprietarii au scos la vanzare in Bucuresti cu 15% mai multe locuinte decat totalul ofertei promovate in 2007 si cu 24% mai multe decat anul 2006, desi preturile solicitate astazi sunt cu peste 50% mai mici decat preturile din momentul de maxim inregistrat la sfarsitul anului 2007. Statistic, volumul cererii este de asemenea la mai putin de 50% fata de cel din 2006-2007. Aceste cifre arata ca suntem intr-o piata a cumparatorilor, care sunt net favorizati in procesul de negociere si achizitie", se arata intr-un studiu realizat de portalul homefinders.ro, lansat joi la Targul Imobiliar National - tIMOn.

Matei Malos, fondatorul portalului homefinders.ro, a aratat ca 2012 este anul cu cele mai multe apartamente la vanzare la jumatate de pret, si avand in vedere ca cererea eligibila este in scadere din cauza normelor de creditare impuse de BNR, iar pe piata este supraoferta, acesta este un moment bun pentru achizitia de locuinte.

Pe de alta parte, Ion Catutoiu, directorul general al companiei Real Time, spune ca dupa o perioada in care romanii care doreau o locuinta cautau "vise", acum acestia si-au adaptat cerintele situatiei actuale.

In opinia sa, pretul unei locuinte nu trebuie privit intr-un mod independent si singular, locuirea insemnand rata la banca, costuri de intretinere, alte cheltuieli si timp de deplasare.

"Romanii pot sa cheltuie maxim 40-50% din venitul familiei pentru o locuinta (rata la banca, intretinere, utilitati). Clientul din piata rezidentiala a anului 2007 s-a maturizat in 2012. Acum analizeaza comparativ optiunile, le califica in functie de nevoi si gaseste decizia optima pentru el", a adaugat Catutoiu.

Targul imobiliar tIMOn a inceput joi la pavilionul expozitional din Piata Constitutiei, fiind prezente 116 firme expozante, cu 150 de proiecte. Targul se va inchide duminica.

Potrivit organizatorilor, la editia din aceasta primavara a targului se pot regasi locuinte noi cu preturi de sub 30.000 de euro, pentru prima oara in istoria pietei ansamblurilor de locuinte.

Alta noutate ar fi aparitia primelor locuinte noi amplasate in Pipera scoase la vanzare la preturi de sub 45.000 de euro.

La targ sunt promovate in mare parte proiecte de mici dimensiuni, din zona de sud a Capitalei, formate dintr-un imobil, fiind prezenti foarte putini dezvoltatori mari, precum Hercesa, Adama sau Opus Land. Totodata, majoritatea proiectelor promovate sunt prezente obisnuite ale targurilor imobiliare din ultimii ani.

In cazul dezvoltatorilor mari, grupul spaniol Hercesa promoveaza proiectul Vivenda Residencias, din zona Pantelimon, unde preturile pornesc de la 96.440 de euro la apartamente cu trei camere, acestea fiind de asemenea disponibile la inchiriere la 400 de euro pe luna.

Dezvoltatorul Adama, detinut de grupul austriac Immofinanz, promoveaza la targ ansamblurile Evocasa Armonia, Evocasa Optima si Evocasa Selecta din Bucuresti. In aceste complexuri, preturile pornesc de la 57.115 euro pentru apartamentele cu doua camere, in timp ce apartamentele cu 3 camere sunt scoase la vanzare cu aproape 88.000 de euro.

#cerere piata imobiliara, #scadere preturi locuinte, #achizitii locuinte Romania , #Preturi apartamente