O vila din Pipera insulta la pret mai multe castele din Franta

Marti, 06 Decembrie 2005, ora 02:45
1193 citiri

Piata romaneasca imobiliara asa-numita de lux a atins cote incredibile, care depasesc cu mult valorile occidentale din cele mai scumpe orase europene, sustine Artur Silvestri, director general al SGA Romania-Institutul de Consultanta Imobiliara. O vila din Bucuresti, din Piata Romana, ajunge la 6 milioane de euro, in timp ce una amplasata intr-una dintre cele mai noi zone rezidentiale din Capitala, Iancu Nicolae, atinge un uluitor pret de 10 milioane de euro. In Pipera exista vile construite in stilul local si care se vind pentru 2,5-4,5 milioane de euro. In acest timp, in Franta, la doi pasi de Paris, exista castele luxoase, din secolele 17-19, care se intind pe zeci de hectare, cu capele proprii, lacuri, pajisti si anexe pe mii de metri patrati, si care costa intre 600.000 si 2,3 milioane de euro.Piata romaneasca imobiliara asa-numita de lux a atins cote incredibile, care depasesc cu mult valorile occidentale din cele mai scumpe orase europene, sustine directorul general al SGA Romania - institutul de consultanta imobiliara Artur Silvestri. In Bucuresti si in A"satul miliardarilor, PiperaA" exista, in prezent, A"vileA" (realizate in stil local) care se vind cu 2,5-4 milioane de euro, piata aratind si proprietati care se negociaza la cote absurde de pina in 10 milioane de euro, a precizat analistul imobiliar. In contrast, in aceasta vara, pe coperta publicatiei imobiliare A"Proprietes de FranceA", oferta sezonului era un splendid castel din secolul 19, perfect conservat, avind peste 40 de incaperi, o tinuta ireprosabila prin stil arhitectural si asezarea in mijlocul unui parc de peste 8 hectare, aflat in apropiere de Paris. Castelul putea fi cumparat cu aproximativ opt milioane de euro, discutabil. De altfel, la o simpla cautare pe Internet, printre anunturile publicatiei cu pricina pot fi gasite unele pentru vinzarea unor castele precum Gard, o proprietate viticola in apropiere de Nimes, Arles si Avignon, din secolul 19, cu un teren aferent de peste 80 de hectare, dintre care 41 cu vita-de-vie, la 2,9 milioane de euro.

Un alt exemplu ar fi castelul Indre-et-Loire, din secolul 19, cu o suprafata de 1.200 de metri patrati, cu 20 de camere, P+2, cu cladiri anexe de 1.300 de metri patrati si 24 de hectare de teren, capela proprie din secolul 18 etc., la un pret de 2,45 milioane de euro.

Si Bucurestiul are de oferit citeva surprize. Recent, compania Regatta a dat publicitatii un top al celor mai scumpe imobile din Capitala. Preturile se situeaza intre 1,1 milioane de euro si 10 milioane de euro. Pe primul se afla, detasat, imobilul amplasat intr-una dintre cele mai noi zone rezidentiale din Capitala, Iancu Nicolae, cu un pret de 10 milioane de euro. Acesta este structurat pe demisol, parter, etaj, mansarda. Contine birou, sala de sport, sauna si piscina. Suprafata casei este de 1.800 de metri patrati, iar gradina are 6.000 de metri patrati. In clasament urmeaza un imobil din zona Piata Romana, care costa sase milioane de euro. Vila este compusa din doua corpuri si include si piscina. Suprafata este mai mica decit a celei care conduce in top (1.370 mp suprafata casei si 2.100 mp suprafata terenului).

Din Rahova pina la kilometrul 0, aceleasi preturi

Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania si al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), a confirmat aberatia imobiliara autohtona. Desi rezervat in privinta vilelor din Bucuresti sau din Pipera care se vind la preturi exorbitante, presedintele UNAI a dat exemplul unei vile din Snagov, al carei proprietar a platit doar pe manopera si pe materialele de constructie circa sapte milioane de euro (si asta in urma cu citiva ani).

A"In general, marea majoritate a vilelor din Pipera, Corbeanca si din alte astfel de zone au preturi cuprinse intre 250.000 si 700.000 de euro, dar exista si astfel de exceptii, de milioane de dolariA", a precizat Giurgiu.

Presedintele UNAI a afirmat ca in Elvetia, extrema Europei in materie de preturi imobiliare, un apartament de patru camere in centrul capitalei costa in jurul a cinci milioane de euro.

A"La noi exista o anormalitate A- uniformitatea preturilor in raportul dintre zona centrala a oraselor si periferie. Din Rahova si pina la kilometrul 0, avem aceleasi preturi la apartamente. Anul viitor ori scad preturile la periferie, ori cresc cele din centru. In tarile avansate, este o diferenta de 1 la 5 sau 1 la 10 intre costuri; in Paris, de exemplu, o garsoniera in centru costa cit o vila la taraA", a declarat Emil Giurgiu.

Centrul Civic este egalul Vienei

In Bucuresti, preturile apartamentelor A"de cartier muncitorescA" depasesc cu aproape 150% preturile din Sofia si se apropie de preturile din Belgrad, capitala unei tari aflata intr-o criza imobiliara fara precedent, deoarece a trecut printr-un razboi, precizeaza Artur Silvestri. O valoare de aproximativ 40.000 de euro pentru un apartament modest de doua camere, utilizat de o familie cu copii, traduce mai mult decit intregul venit al acestei familii timp de 120 de luni, adica pe zece ani, fara ca in acest timp sa existe posibilitatea sa cheltuiasca macar un leu, nou sau vechi. Aceasta in timp ce, la Viena, un apartament de doua camere in aria centrala se poate cumpara si cu 80.000 de euro, aproape echivalentul pretului unui apartament de doua camere in Centrul Civic din Bucuresti. Situatia pare ca se va prelungi si anul viitor. Anul 2006 va reprezenta apogeul derutei in materie de imobiliar, sustine prima parte a Raportului de Prognoza - A"Piata imobiliara din Romania - 2006A", elaborat de S.G.A. Romania-Institutul de Consultanta Imobiliara. A

Apartamentele de bloc s-au scumpit cu 250% in doi ani

Cresterile de preturi in piata populara pentru locuinte la apartamentele de bloc au fost, in numai doi ani (iulie 2003-iulie 2005), de peste 250% in Bucuresti si de peste 150-200% in majoritatea municipiilor din Romania, sustine Artur Silvestri. Directorul SGA a precizat ca aceasta escaladare, intr-un interval atit de scurt, este unica in Europa in ultimii 15 ani. De vina ar putea fi, in opinia sa, lipsa strategiilor de dezvoltare a pietei de locuinte ieftine si a interesului pentru completarea ritmica a ofertei pe piata imobiliara.

A"In acest moment, fiindca peste 90% din achizitiile pe aceasta piata se executa prin credit ipotecar (ceea ce inseamna vinzarea «muncii nationale» pentru 20-25 de ani viitori), majoritatea clasei salariale medii nu are acces la o locuinta, iar dintre cele peste 30% dintre romanii care traiesc la limita saraciei (in special tineret necalificat sau in curs de calificare) nici unul nu poate spera, in urmatorii 5 ani, ca va avea un acoperis deasupra capuluiA", sustine Artur Silvestri.

Iulian Enache

Cotidianul