Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

''Italienii'' scumpesc Moldova

''Italienii'' scumpesc Moldova

Preturile pe piata terenurilor din Bacau au explodat in ultimele saptamini. Cele mai cautate paminturi sint cele situate linga oras, iar cumparatorii nu sint, asa cum s-ar putea banui, marii investitori asteptati de autoritatile locale. Terenurile s-au scumpit de cind au venit sa-si petreaca vacanta acasa cei plecati la munca in strainatate, in special, in Italia.Dupa ce, ani la rind, venirea A"italienilorA" a creat in iu-lie si august furtuni pe piata imobiliara, preturile apartamentelor sarind in aer, moda s-a schimbat si ei isi indreap-ta atentia spre terenuri. A"Terenurile au inceput sa aiba o mare cautare, indeosebi cele de la iesirile din Bacau spre Piatra Neamt, Roman, Vaslui sau Onesti. Cei care vor sa cumpere sint persoane care au lucrat in Italia si care cauta, cel mai adesea, zonele cu teren pentru case de vacantaA", ne-a declarat Florin Popovici, presedintele filialei Bacau a Uniunii Nationale Imobiliare.

Deschidere si utilitati

Preturile, extrem de ridicate, variaza in functie de zona, de deschiderea la strada si de utilitatile existente in zona. La Gheraiesti, la iesirea spre Piatra Neamt, la sosea, metrul patrat costa intre 50 si 60 de euro, iar in spate, intre 30 si 35. Spre Onesti, pamintul intravilan se vinde intre 20 si 30 de euro metrul patrat. A"Mai scump este la Serbanesti, spre Vaslui, unde, la strada, metrul patrat ajunge la 50-60 de euroA", ne-a mai spus Florin Popovici. La aproximativ zece kilometri de Bacau, la Valea Budului, unde au inflorit casele de vacanta, dar si vilele somptuoase, metrul patrat se vinde cu 15-20 de euro. La fel si la Luncani, unde exista adevarate cartiere de lux. Florin Popovici spune ca cererea este mare, chiar si la aceste preturi, iar solicitantii sint, in special, A"italieniiA".

Scumpirile mai au si un alt motiv: constructia unei sosele de centura linga Bacau, ceea ce face ca oamenii cu bani sa cumpere suprafete insemnate, in speranta ca vor da lovitura. Specialistii estimeaza ca preturile la terenuri vor continua sa creasca. A"Probabil, tarifele vor mai creste daca vor veni investitori. Totul depinde de firmele importante, care vor dori sa investeasca in zonaA", a afirmat presedintele filialei Bacau a Uniunii Nationale Imobiliare.

Teren pentru casa

Chiar si asa, pamintul se vinde la preturi serioase in mediul rural. La Nicolae Balcescu, tot la E 85, pretul unui metru patrat este 20-30 de euro, la fel si la Faraoani. Cumparatorii sint, ca mai peste tot, A"fiiiA" comunei, mai ales ca satele sint cu populatie preponderent catolica, si au plecat in Italia familii intregi. A"Cei plecati afara vin inapoi si achizitioneaza teren pentru a-si face caseA", spune primarul Solomon.

Mult mai departe de Bacau, in comuna Horgesti, preturile s-au dublat de cind numarul tinerilor plecati la munca in strainatate a crescut. A"Acum doi ani, am cumparat teren intravilan cu 60 de milioane hectarul. Acum au venit niste tineri din Italia si au dat aproape 100 de milioane de lei pe jumatate de hectarA", ne-a declarat Ionel Turcanu, viceprimarul comunei Horgesti. In cea mai saraca zona a judetului Bacau, la Colonesti, preturile au devenit piperate tot dupa ce lumea a plecat la munca in Italia. A"Daca e aproape de sosea, hectarul se vinde cu 40-60 de milioane de lei vechi. Cumpara doar cei din sat, care au copiii in strainatate. In privinta investitorilor straini, nici vorbaA", a explicat Valentin Mirzac, primarul de la Colonesti.

Marii investitori mai asteapta

Investitorii interesati de suprafete mari se lasa insa asteptati, mai ales pentru ca nimeni nu s-a aventurat sa caute mostenitorii unor portiuni mai mari de pamint. A"Au venit investitori, s-au interesat, au intrebat si au plecat.

N-a avut nici unul timp sa stea, sa umble, sa-i caute pe cei care detin mai multe suprafete, pentru a-i convinge sa vinda. Nici un strain nu vine sa cumpere o palma de terenA", spune Adrian Solomon, primarul comunei Faraoani, amplasata de-a lungul drumului european E 85.

Nicoleta Bichescu

Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1203 ori