Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Explozia ofertelor coboara preturile apartamentelor in Bucuresti

Explozia ofertelor coboara preturile apartamentelor in Bucuresti


Incurajati de semnalele pozitive primite de la specialisti, conform carora piata imobiliara parcurge un proces sustinut de redresare, bucurestenii si-au scos proprietatile la vanzare in numar mare, rezultand astfel o crestere de 14% a numarului de oferte de vanzare aparute in mai, fata de aprilie.

In acest context, preturile apartamentelor din Bucuresti au suferit o usoara depreciere in mai, fata de luna precedenta.

O analiza bazata pe statistici generate de anunturiparticulari.ro, care a luat in calcul toate ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de particulari in presa si pe internet in ultimii 8 ani, arata ca in luna mai, numarul total de oferte noi de vanzare a fost de 3.712, cu 14% mai multe decat in aprilie, cand s-au inregistrat doar 3.189 de oferte noi de vanzare.

Dintr-un total de 3.712 de oferte, 1.611 (43%) au fost oferte de apartamente cu 2 camere, 1.106 (30%) oferte de apartamente cu 3 camere, 748 (20%) au fost oferte de garsoniere si 247 (7%) oferte de apartamente cu 4 camere.

Numarul ofertelor de vanzare pentru garsoniere a crescut in mai cu 3% fata de luna precedenta, de la 726 la 748.

Cresterea ofertei s-a reflectat in piata prin scaderea cu 2% a pretului mediu de vanzare de la 32.019 de euro in aprilie, la 31.395 de euro in mai.

O crestere mult mai consistenta a numarului de oferte noi inregistrate in luna mai, in Bucuresti, a avut loc in cazul apartamentelor cu 2 camere.

Numarul acestora a crescut cu 17% din aprilie pana in mai, de la 1.340 la 1.611. Efectul a fost de scadere a pretului mediu de vanzare pentru apartamentele cu 2 camere cu 1,5%, pana la 49.615 de euro, pret inregistrat la finalul lunii mai conform cifrelor oferite de anunturiparticulari.ro.

Programul A Doua Casa tine pretul apartamentelor cu 3 camere pe loc

Cea mai mare crestere a numarului de oferte noi de vanzare a survenit in cazul apartamentelor cu 3 camere, 20%, acestea ajungand de la 885 in aprilie, la 1.106 in mai.

Cu toate acestea, pretul mediu de vanzare al apartamentelor cu 3 camere a suferit o scadere infima, de 114 euro, ajungand in mai la valoarea de 68.923 de euro.

O posibila explicatie pentru acest lucru ar fi aparitia programului A Doua Casa, care presupune trecerea de la o locuinta mai mica sau mai ieftina, la una mai mare sau mai scumpa.

Ca urmare a acestui fapt, desi oferta a crescut considerabil, proprietarii anticipeaza si o cerere pe masura pentru apartamente cu 3 camere, acesta fiind motivul pentru care preturile au ramas pe loc.

Si ofertele la apartamentele cu 4 camere au crescut in mai, insa ceva mai moderat, cu doar 3,5% fata de aprilie, ajungand la 247, de la 238. Pretul mediu de vanzare al acestora a suferit cea mai drastica scadere, 6%, coborand de la 94.975 de euro in aprilie, la 89.179 de euro in mai, conform datelor prezentate de anunturiparticulari.ro.

Odata cu venirea lunilor de vara, este de asteptat ca numarul ofertelor noi de pe piata sa mai scada, insa este putin probabil ca si preturile de vanzare sa mai coboare, chiar si intr-o perioada mai putin dinamica pe piata imobiliara.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1962 ori