Cursul valutar trage dupa el si preturile apartamentelor

Joi, 12 Iulie 2012, ora 14:46
2006 citiri
Cursul valutar trage dupa el si preturile apartamentelor

Variatia cursului euro din ultimele sase luni a facut ca, in majoritatea cazurilor, apartamentele scoase la vanzare sa fie mai scumpe in lei cu pana la patru procente, comparativ cu inceputul anului 2012, se arata intr-o analiza a portalului imobiliare.ro.

In Bucuresti, scaderea inregistrata de preturile exprimate in euro pentru locuintele vechi si noi in primele sase luni ale anului 2012 s-a situat la aproximativ 4%, de la 1.179 de euro pe metru patrat util in ianuarie, la 1.132 euro pe metru patrat util, la sfarsitul lui iunie. Raportandu-ne insa la valoarea in lei a locuintelor din Bucuresti, vom observa ca tendinta descendenta a preturilor a fost contrabalansata de cresterea euro. In practica, apartamentele noi si vechi sunt acum mai scumpe cu circa 0,6% fata de inceputul anului, luand in considerare cursul valabil in 4 ianuarie (de 4,3219 lei pentru un euro) comparativ cu valoarea maxima inregistrata in aceasta saptamana de moneda europeana (4,5275 lei).

Pentru Timisoara, Indicele imobiliare.ro avea o valoare de 810 euro pe metru patrat la inceputul lunii ianuarie, iar in iunie, de 796 de euro, cu aproximativ 1,7% mai putin. In lei insa, apartamentele sunt acum cu 2,9% mai scumpe fata de inceputul lunii ianuarie, cumparatorii trebuind sa plateasca un plus de aproximativ 103 lei pe un metru patrat.

In Constanta, pretul cerut pentru apartamentele vechi si noi la inceputul lui 2012 era de 926 de euro pe metru patrat util, cu 3,2% mai mult decat pretul mediu din luna iunie, respectiv 894 de euro pe metru patrat. Raportat in lei insa, locuintele de la malul marii sunt, de fapt, mai scumpe cu 1,1% fata de luna ianuarie.

Aceeasi situatie se regaseste si in alte mari orase ale tarii. In Brasov, spre exemplu, la inceputul lui 2012 un apartament costa, in medie, 859 de euro pe metru patrat util. Acum, pretul mediu se ridica la 853 de euro, teoretic cu 0,8% mai putin decat in ianuarie. Practic insa, locuintele brasovene sunt, de fapt, cu 4% mai scumpe fata de inceputul anului (149,45 lei pe metru patrat util).

In Cluj-Napoca, Indicele imobiliare.ro indica, la finele lunii iunie, o valoare de 906 euro pe metru patrat util, fata de 948 de euro pe metru patrat util la inceputul anului, ceea ce echivaleaza cu o scadere de aproximativ 4,4%. In fapt insa, preturile locuintelor din oras s-au mentinut relativ stabile pe parcursul acestui an, cu o crestere de 0,1% la sase luni a pretului exprimat in lei.

In Ploiesti, pretul mediu cerut de proprietarii de locuinte noi si vechi se ridica in ianuarie la 871 de euro pe metru patrat util. Acum, apartamentele din oras costa, in medie, 827 euro pe metru patrat util, cu 4,5% mai putin. Datorita acestei marje mai mari de scadere, Ploiestiul este, de fapt, singurul oras in care locuintele s-au ieftinit efectiv in ultimele sase luni. In lei, scaderea inregistrata prima jumatate a anului 2012 s-a ridicat la 0,5%.

#pret apartamente curs valutar, #pret apartamente Romania, #curs leu euro imobiliare, #piata imobiliara curs valutar , #Preturi apartamente

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Cum arată un calcul al salariului minim în funcție regulile UE. Ultima creștere încearcă o aproximare a directivei din 2022, pe ultima sută de metri
  2. Ce se întâmplă cu popririle angajaților și cu concediile medicale după creșterea salariului minim. Efectele puțin discutate