Bancile vand apartamente cu 25% sub pretul pietei. Care sunt dezavantajele

Luni, 27 Februarie 2012, ora 12:49
11212 citiri
Bancile vand apartamente cu 25% sub pretul pietei. Care sunt dezavantajele
Licitatie publica

Bancile vand apartamentele obtinute in urma executarilor silite sub pretul pietei pentru a recupera macar o parte din sumele datorate de rau-platnici.

Cu toate ca preturile de incepere a licitatiilor scade si cu 25% fata de pretul pietei, specialistii imobiliari spun ca aceste oferte prezinta si o serie de dezavantaje.

Pretul apartamentelor a continuat sa scada si in cursul anului trecut cu 4,3% fata de 2010, potrivit unei analize a EFG Eurobank Property Services Romania, insa chiar si in aceste conditii, pretul apartamentelor este inca ridicat pentru posibilitatile persoanelor interesate sa isi cumpere o locuinta.

Pe o piata imobiliara echilibrata, pretul pe metru patrat ar trebui sa fie echivalent cu salariul mediu pe economie. Asadar, o locuinta accesibila pentru romani ar trebui sa poata fi achizitionata la un pret de 400-500 euro/mp. In realitate insa, pretul mediu pe metru patrat in luna ianuarie a fost 1.051 euro pentru un apartament de 3 camere in Bucuresti, potrivit imobiliare.ro.

Avantajele licitatiilor publice

Persoanele care sunt interesate sa achizitioneze un apartament sub pretul pietei, pot participa la licitatiile publice pe care bancile le organizeaza periodic, pentru a vinde apartamentele aflate in procedura de executare silita.

Daca la prima licitatie banca nu reuseste sa vanda imobilul la pretul stabilit de evaluator, la urmatoarele licitatii, pretul de incepere scade pana cand locuinta este vanduta.

Pe data de 7 martie 2012, Banca Comerciala Romana organizeaza o licitatie publica, in cadrul careia scoate la vanzare un apartament de trei camere in sectorul 4 al capitalei, la pretul de 46.563 euro, redus cu 25% fata de licitatia anterioara.

Dupa cum precizeaza executorul silit, apartamentul de 65 mp are o stare de intretinere buna, si este dotat cu tamplarie exterioara din PVC cu geam termopan, usa de intrare metalica, parchet laminat, gresie si instalatie de incalzire centrala.

Asadar, pretul pe metru patrat pentru acest apartament este de 716 euro, cu aproximativ 25% mai mic decat pretul mediu de pe piata imobiliara.

Tot Banca Comerciala Romana, scoate la licitatie pe data de 9 martie 2012, un apartament de trei camere cu suprafata utila de 63 mp, aflat in sector 6. Apartamentul este dotat cu tamplarie exterioara din lemn si usa metalica, la pretul de 47.389 euro.

Asadar, pretul pe metru patrat este de 649 euro, fata de 1.051 euro - pretul mediu al pietei.

Si Raiffeisen Bank organizeaza o licitatie in aceeasi zi, in care scoate la vanzare un apartament de trei camere, in sectorul 3, cu suprafata de 55,09 mp, la pretul de 41.250 euro, ceea ce inseamna un pret de 748 euro/mp.

Dezavantajele licitatiilor publice

Chiar daca pretul reprezinta un mare avantaj al acestor licitatii, nu sunt multi cei care doresc sa achizitioneze o locuinta printr-o astfel de metoda.

"Dezavantajul este ca fiecare executare silita reprezinta o drama posibila a unei familii sau a unei persoane care n-a reusit sa continue plata unei rate la banca. In aceste conditii, eliberarea imobilului ar putea sa reprezinte o problema, impactul social fiind major", este de parere Liviu Ureche, analist imobiliar.

Un alt dezavataj al acestor licitatii este faptul ca apartamentul nu poate fi vizitat inainte de licitatie.

"De multe ori, accesul in apartamentul licitat nu este permis. Singurele informatii pe care le poate detine un amator de chilipiruri este adresa imobilului, planul imobilului si probabil un set de fotografii din perioada accesarii creditului ipotecar sau imobiliar", a declarat pentru Business24 Liviu Ureche.

Din acest motiv, licitatii sunt considerate riscante:

"Eu cred ca la aceste licitatii ajung produse care nu au putut sa se vanda inainte. Daca ar fi vorba de un apartament bun, proprietarul ar fi gasit inainte un cumparator ca sa plateasca bancii si sa ii ramana si lui ceva", este de parere Ruxandra Cleciu, presedinte ARAI.

Ce trebuie sa faci

Persoanele interesate sa participe la o licitatie publica organizata de banca trebuie sa depuna in contul executorului bancar o cautiune ce reprezinta 10% din pretul de incepere a licitatiei, cu cel putin doua zile inainte de termenul fixat pentru licitatie.

In cazul persoanelor ficize, dosarul de inscriere trebuie sa contina dovada depunerii a 10% din pretul bunului, oferta scrisa de cumparare a bunului, datele de identificare ale persoanei si o procura autentica in cazul in care potentialul cumparator este reprezentat de o alta persoana la sedinta de licitatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatii publice banci, #apartamente executate silit, #licitatii executari silite , #Preturi apartamente