Apartamentele, din ce in ce mai ieftine

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 13:48
3493 citiri
Apartamentele, din ce in ce mai ieftine

Pretul mediu al apartamentelor din marile orase a continuat sa scada in luna august, atingand un nou minim istoric al ultimilor patru ani, cele mai accentuate reduceri fiind inregistrate in Brasov.

Pretul mediu la nivel national a ajuns in luna august la 967 euro/mp util, cu 0,8 % mai mic decat in cel inregistrat in iulie. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, scaderea este mai ampla, respectiv de 6,2%, tendinta fiind una de accentuare a acestei diferente, potrivit datelor portalului imobiliare.ro.

In Bucuresti, apartamentele nu s-au ieftinit

In Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca preturile nu au scazut in luna august. Panta descendenta a fost insa puternic resimtita in orase precum Brasov, Constanta sau Ploiesti.

In Bucuresti, luna august a adus o usoara crestere (0,3%) a pretului mediu la apartamentele noi si vechi, la 1.128 euro/mp util. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele din Bucuresti sunt mai ieftine cu 4,6%.

Preturile au evoluat diferit in Bucuresti in functie de vechimea locuintelor, astfel ca la apartamentele noi s-a inregistrat o usoara scadere fata de iulie, pana la o medie de 1.287 euro/mp util. Raportat la luna august din 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala este in prezent cu aproape 6% mai mic.

Luna august nu a adus modificari importante de pret in cazul apartamentelor vechi din Capitala. Totusi, cu o valoare medie de 1.048 euro/mp de suprafata utila, acestea sunt cu 5,8% mai ieftine fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cat de mult a csazut pretul apartamentelor din Brasov in ultima luna

In Brasov, in ultimele treizeci de zile s-a inregistrat cel mai mare ritm de scadere a preturile apartamentelor, in special sub influenta evolutiei apartamentelor noi.

Astfel, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare a atins, in luna august, valoarea de 850 euro/mp de suprafata utila, cu 2,2% mai putin decat in luna precedenta. Pretul mediu actual este foarte apropiat de valoarea minima a ultimilor patru ani, atinsa in luna mai 2012 (848 euro/mp util).

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile actuale sunt, in medie, cu 2,3% mai mici. Pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a scazut in ultimele treizeci de zile pana la valoarea de 889 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt mai ieftine cu 2,6%.

Evolutia atipica este confirmata si in cazul apartamentelor vechi din Brasov, al caror pret solicitat de proprietari a ajuns, in luna august, la o valoare medie de 855 euro/mp, in crestere cu 1,2% fata de luna trecuta. Valoarea actuala este, de altfel, foarte apropiata de cea inregistrata in urma cu 12 luni.

Cum au evoluat preturile apartamentelor in alte orase din Romania in ultima luna

In Cluj-Napoca, preturile apartamentelor au crescut in luna august cu 0,4%. Evolutia din ultima perioada vine pe fondul mai multor luni consecutive de scadere a preturilor.

Astfel, apartamentele din Cluj-Napoca au avut in august un pret mediu de 903 euro/mp, cu peste 6% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni si, totodata, foarte apropiata de recordul minim inregistrat de la inceputul crizei pana in prezent pentru preturile apartamentelor din Cluj-Napoca, stabilit in iulie.

Apartamentele noi din Cluj-Napoca s-au ieftinit cu 1% in ultimele treizeci de zile, pana la 813 euro/mp util in august, de asemenea un nivel minim al ultimilor patru ani. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai ieftine cu peste 12% si au cel mai accentuat ritm de scadere dintre toate orasele analizate.

Pe piata apartamentelor construite inainte de 1990 din Cluj-Napoca, preturile s-au redus cu 1,1% fata de iulie, ajungand la valoarea de 970 euro/mp util. Totodata, Clujul ramane orasul cu cele mai scumpe apartamente vechi, cu exceptia Capitalei.

Si apartamentele scoase la vanzare in Constanta au continuat sa se ieftineasca, pretul mediu de 864 euro/mp util in luna august, fiind cu 1,4% sub cel din luna precedenta. Valoarea actuala este cu 9,5% mai mica decat in aceeasi perioada a anului trecut. In ceea ce priveste evolutia pretului mediu cerut pentru apartamentele noi, acesta a scazut cu 1,8% fata de luna iulie, de la 908 euro/mp util pana la 892 euro/mp util si de 5% fata de perioada similara din 2011.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o scadere de 1,3% in luna august, atingand valoarea de 858 euro/mp util, cu peste 10% mai mica decat in urma cu 12 luni, atingandu-se si pe acest segment un nivel minim record al ultimilor ani.

Timisoara iese din tendinta manifestata la nivel national, inregistrand in luna august preturi sensibil mai ridicate (0,8%) decat in iulie. Pretul mediu a ajuns astfel la 790 euro/mp util, cu doar 1,1% mai redus decat valoarea inregistrata in urma cu 12 luni.

Diferenta este sensibil mai mare (de 1,5%) in cazul unitatilor vechi, care, cu o valoare medie a pretului cerut de 778 euro/mp util, sunt cele mai ieftine dintre toate orasele analizate. Pe de alta parte, in august, pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vanzare a ajuns la 900 euro/mp util, inregistrand o crestere de peste 3% in ultimele treizeci de zile. Totodata, pretul mediu actual este cu 2,4% mai ridicat decat cel afisat in aceeasi perioada a anului trecut.

In Ploiesti, apartementele erau scoase la vanzare in august in medie cu 812 euro/mp util pentru, cu 1,3% mai putin fata de iulie. In comparatie cu luna august 2011, preturile solicitate in prezent sunt mai mici cu 5,8%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret mediu apartamente Romania, #pret apartamente bucuresti, #pret apartamente Brasov, #pret apartamente Cluj Napoca, #piata imobiliara Romania august , #Preturi apartamente