Dragos Dragoteanu: Aveti curaj sa uitati de imobiliare?

Sambata, 17 Martie 2012, ora 14:30
2382 citiri
Dragos Dragoteanu: Aveti curaj sa uitati de imobiliare?

Ce pot sa mai spere investitorii de la imobiliare, cel mai afectat segment economic din ultimii 3 ani? Poate cineva sa garanteze ca preturile la imobile au atins pragul minim? Aceasta e intrebarea de baza pentru toti cei care mai cred in imobiliare.

Cui ii mai pasa de real estate-ul romanesc in actuala conjunctura economica internationala? Poate celor care au un interes direct, imediat, o nevoie stringenta de a cumpara/vinde un imobil. In rest, mai inscrie cineva imobiliarele pe lista de prioritati, in afara proiectelor deja incepute?

Dupa 2008, imobiliarele autohtone au devenit un fel de paria economic. Scaderea valorii proprietatilor cu 30-70% i-a adus sectorului aceasta noua eticheta.

Intre 2004 si 2008, cand economia Romaniei duduia, acest domeniu de activitate era, de departe, "regina" dezvoltarii nationale. Se vorbea de investitii imobiliare de la cele mai sofisticate birouri pana la ultima parloaga de teren din provincie. Majoritatea visau castiguri fabuloase, continue, in timp record.

Surprinzator sau nu, exista castigatori certificati. Dovada sunt sumele din banci pe care le detineau la inceputul crizei. Ce s-a intamplat cu acest cash?

Sa ai bani e o mandrie. Daca i-ai facut din speculatii imobiliare, cu atat mai merituos. Nu mai conteaza daca a fost vorba de noroc sau intuitie. Timpul, insa, trece si 2012 a inceput. Pentru cei care au, in continuare, lichiditati, exista permanent o dilema: sa pastreze banii in banci sau sa (re)investeasca in imobiliare?

Pe perioada ultimilor 3 ani (2009-2012), un depozit in lei - echivalent cu 100.000 euro - la o dobanda medie anuala de 7%, aducea un profit semnificativ in raport cu orice investitie imobiliara. In aceasta perioada, in acest domeniu nu a existat inflatie. Dimpotriva. Cei care au fost inspirati sa mentina economiile in lei au avut cel mai mult de castigat. Indiscutabil!

Ce se putea cumpara in imobiliare cu 100.000 euro, in 2008, stie toata lumea. Ce s-ar putea cumpara astazi cu aceeasi suma, plus dobanda aferenta, nu mai stiu chiar toti. Stiu doar aceia care au avut rabdare sa tina banii in banci si nu au riscat nicio investitie in acest domeniu, in ultimii 3 ani.

Noroc sau intuitie? Astazi, rar se gasesc pe piata imobiliara achizitii de proprietati care sa ofere siguranta si castiguri comparabile cu dobanzile oferite de banci. In aceste conditii, ce e de facut?

Care sunt urmatorii pasi?

Pornind de la un astfel de calcul simplu, multi au renuntat la imobiliare. Dar in orice domeniu exista permanent oportunitati. Criza globala si situatia economica a Romaniei genereaza, in imobiliare, noi perspective pentru oamenii curajosi.

Citeste mai multe despre Dragos Dragoteanu: Aveti curaj sa uitati de imobiliare? pe Ziare.com.

#piata imobiliara dragos dragoteanu, #piata imobiliara Romania, #investitii imobiliare bucuresti , #Oferte imobiliare