Criza din imobiliare in cifre: Apartamentele, mai ieftine cu 52% fata de 2008

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 14:15
3057 citiri
Criza din imobiliare in cifre: Apartamentele, mai ieftine cu 52% fata de 2008

Pretul mediu al apartamentelor a scazut, in 2012, pana la 1.000 euro/metru patrat, cu toate ca dezvoltatorii se asteptau sa gaseasca o piata activa in jurul pretului de rulare a programului 'Prima Casa'.

Din martie 2008, (momentul de varf al pietei imobiliare, cand pretul mediu cerut pentru locuintele vechi si noi din intreaga tara a atins nivelul maxim) pana in decembrie 2012, apartamentele s-au ieftinit cu 52%.

Astfel, daca un metru patrat util costa, in medie, la nivel national, 2.058 de euro inainte de valul de scaderi provocate de recesiune, acum aceeasi unitate de suprafata poate fi achizitionata cu mai putin de 1.000 de euro, respectiv cu 986 de euro. Marja de scadere este diferita insa atat in functie de fiecare oras in parte, cat si de categoriile de locuinte.

Cat costa un apartament in Bucuresti, Brasov sau Iasi

In Capitala, preturile au inregistrat o scadere de 49,5% pentru apartamentele noi si vechi, de la un nivel maxim de 2.264 de euro pe metru patrat in martie 2008, pana la o valoare de 1.142 de euro pe metru patrat in decembrie 2012.

In Brasov, preturile apartamentelor au scazut, fata de martie 2008, cu 40,6%, pana la o medie de 859 de euro pe metru patrat. In Iasi, analistii imobiliari au consemnat o scadere generala de 34% a preturilor apartamentelor scoase la vanzare, de la 1.297 de euro pe metru patrat util in primavara lui 2008, pana la 850, in prezent, in timp ce in Cluj-Napoca, apartamentele s-au ieftinit cu 36,3%, pana la o medie de 917 euro/mp.

Cu cat s-au devalorizat imobilele in 2012?

De la inceputul anului 2012 pana in prezent, valoarea de cumparare a apartamentelor vechi a scazut cu 3%, iar a celor noi cu 7%.

Pentru garsoniere a fost inregistrata o scadere cu 3,5% a pretului locuintelor construite inainte de anul 2000 si respectiv o diminuare cu 8% a costurilor de achizitionare pentru apartamentele noi.

La imobilele cu doua camere, diminuarea valorii de vanzare-cumparare a fost de 9% pentru apartamentele noi si doar 2% pentru cele vechi. Aceeasi directie descendenta au inregistrat si apartamentele cu trei camere din blocurile noi, care s-au ieftinit cu 5% in cursul anului 2012, urmate de apartamentele cu trei camere situate in blocuri vechi, ieftinite cu doar 2%.

Pentru apartamentele noi cu patru sau mai multe camere, diferenta de pret inregistrata in 2012 fata de anul 2011 a fost in scadere cu 5%, iar pentru imobilele vechi cu aceleasi caracteristici preturile au scazut cu 3%.

Cat costa terenurile?

In ceea ce priveste terenurile, anul 2012 a adus, de asemenea, reduceri de costuri pentru achizitionare, de la 7% pentru terenurile intravilane, pana la 11% pentru loturile de pamant extravilane.

Casele si vilele au inregistrat scaderi de doar 2% a valorii de vanzare/cumparare, situandu-se la finalul anului 2012 printre cele mai stabile tipuri de imobile in ceea ce priveste variatiile pretului de achizitionare.

Proiectele de "buzunar" au fost trendul pietei imobiliare din Bucuresti. Acestea sunt ansambluri rezidentiale de dimensiuni considerabil reduse fata de complexurile rezidentiale cu care piata era obisnuita, ceea ce inseamna costuri mult mai mici de constructie care se regasesc in pretul final de vanzare.

Dezvoltatorii au reinceput, de altfel, in 2012 sa investeasca in constructia unor ansambluri noi, fiind constienti de cererea existenta pe piata, dar luand in calcul, in principal, segmentul de locuinte low-cost. Astfel, in piata circa 45% dintre investitiile facute pe segmentul rezidential apartin dezvoltatorilor romani.

Cele mai noi si mai cautate dezvoltari aparute in piata sunt Dream Residence care a costat 8 milioane de euro, North 24 Resindence cu o investitie de 2,5 milioane de euro, dar si ansamblul rezidential din zona de nord a Capitalei, Epoque Residence care a necesitat o investitie de trei milioane de euro. Adama, Be Igloo, Green City, Victoria Consult continua dezvoltarile rezidentiale ca urmare a vanzarilor satisfacatoare realizate in 2012.

Euro Insol, administratorul judiciar al proiectului Asmita Gardens a reusit sa isi accelereze ritmul de vanzare al locuintelor. Ca urmare a vanzarilor Asmita a reusit din surse proprii sa achite antreprenorului general Strabag Romania 1,05 milioane de euro, reprezentand costuri de finalizare a lucrarilor la faza a doua a proiectului, precum si creanta de un milion de euro catre creditorului bugetar Primaria Sector 4 .

Cele mai multe dezvoltari rezidentiale s-au facut, in 2012, in zonele de sud si sud-est, zone in care terenurile au preturi mai scazute decat in nord. Majoritatea dezvoltatorilor vor miza si in 2013 pe continuarea programului 'Prima Casa', dar si pe o anume deblocare a creditelor date de banci populatiei care nu se incadreaza in acest program.

#pret apartamente 2012, #imobiliare 2012, #pret locuinte 2012, #criza financiare imobiliare , #Oferte imobiliare