Bucurestiul, printre cele mai ieftine orase din Europa dupa costul birourilor, in 2013

Marti, 18 Decembrie 2012, ora 17:58
2930 citiri
Bucurestiul, printre cele mai ieftine orase din Europa dupa costul birourilor, in 2013

Bucurestiul se va mentine, in urmatorii doi ani, in topul celor mai ieftine cinci orase din Europa in functie de costul de ocupare a birourilor pe un post de lucru, alaturi de Budapesta, Talin, Vilnius si Riga, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara DTZ.

Astfel, intr-un scenariu de baza, costurile din Bucuresti ar putea sa stagneze in perioada 2013-2014 la nivelul actual, cu risc de scadere de pana la 2%.

"In cele cinci piete cele mai ieftine din Europa - Budapesta, Talin, Vilnius, Riga si Bucuresti, chiriile spatiilor de birouri ar putea scadea intr-o proportie similara sau chiar mai mica decat media euopeana. Pe aceste piete insa chiriile sunt deja la niveluri reduse si nu ne asteptam sa vedem o revenire puternica, nici macar intr-un scenariu de baza. Prin contrast, in pietele scumpe riscul de scadere a chiriilor este mult mai mare", se arata in studiu.

Topul celor mai scumpe piete dupa costul de ocupare a birourilor pe un post de lucru este format din Oslo, Paris, Zurich, Geneva si Londra.

Potrivit unui studiu publicat anterior de DTZ, costul per post de lucru al spatiilor de birouri din Bucuresti este in jur de 3.530 de dolari pe an, in timp ce in Vilnius este de 3.460 de dolari pe metru patrat pe an, iar in Talin de 3.430 de dolari pe metru patrat. Totodata, unui roman ii revin 11 metri patrati de spatii de birouri, fiind printre cei mai inghesuiti din Europa. La calculul costului per post de lucru, au fost luate in calcul chiria si celelalte costuri, precum cele cu intretinerea si impozitele.

In ceea ce priveste evolutia chiriei in perioada analizata in 34 de piete din Europa, studiul arata ca intr-un scenariu de baza, Marea Britanie si Germania va inregistra o crestere peste medie, respectiv de pana la 2,6% pe an, respectiv 2,2% pe an in 2013-2014. Evolutia pe aceste piete se datoreaza imbunatatirii conditiilor economice si lipsei spatiilor de birouri de clasa A.

"Nesurprinzator, chiriasii din Europa de Sud ar putea sa fie martorii unor scaderi ale chiriilor. Impactul negativ al problemelor din zona euro va avea ca efect scaderea chiriilor in aceasta zona cu pana la 17% pe an, pana in 2014.

Franta si Europa Centrala si de Est ofera de asemenea oportunitati de reducere a costurilor pentru ocupanti", se precizeaza in raport.

Studiul a analizat 34 de piete din Europa.

#Bucuresti cost birouri, #Bucuresti imobiliare, #Bucuresti spatii birouri , #Oferte imobiliare