Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Atractii imobiliare pentru straini: Casele istorice din Transilvania

Atractii imobiliare pentru straini: Casele istorice din Transilvania


Satele de sasi din Transilvania prezinta interes din ce in ce mai mare pentru investitorii straini, dar si pentru cei care isi doresc sa isi cumpere o casa intr-un loc unde timpul pare sa fi stat in loc, noteaza publicatia britanica Financial Times.

De exemplu, Giovanna Bassetti, femeie de afaceri din Italia, a investit in infrastructura din Copsa Mare, cumparand peste 12 case incepand din 2005, una fiind renovata si transformata in locuinta, iar altele patru fiind pensiuni, se arata intr-un reportaj realizat de Financial Times in tara noastra.

Restul de case sunt scoase la vanzare pentru persoanele care au interes in "pastrarea integritatii arhitecturii istorice" si "dorinta de a investi in viitor", spune Bassetti.

Preturile proprietatilor din Romania au ajuns la niveluri nesustenabile pana in 2009, insa, de atunci, s-au depreciat cu 30 la suta.

Istoricul Lucy Abel Smith, care aduce grupuri de turisti in Romania, a cumparat pentru prima data o casa in Richis pentru 5.000 de dolari, iar, ulterior, a cheltuit 30.000 de dolari pentru restaurare.

Astazi, in acelasi sat, o casa cu 10 camere, cu 2.000 mp de teren cu livada si vie, costa 45.000 de euro.

In Viscri, care este protejat de UNESCO din 1991, o casa mai mica s-a vandut la 2.5000 de euro in 1996, iar, acum, s-ar vinde la 60.000 de euro, nerenovata. In Malancrav, unde un procentaj neobisnuit de mare de locuitori, 12%, sunt inca sasi, o ferma este disponibila pentru 80.000 de euro.

Problemele incep in gasirea unor astfel de proprietati. Piata nu este transparenta, iar conceptul de agent imobiliar profesionist este inexistent in asemenea sate. Proprietatile sunt vandute prin cunostinte, iar detaliile sunt vagi.
Citeste mai multe despre Atractii imobiliare - casele istorice din Transilvania pe Ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2373 ori