Ping-pong cu locuri de joacă în Sectorul 2. Viceprimar: "Cumpărarea terenului nu este o prioritate acum"

Luni, 29 Aprilie 2024, ora 15:01
0 citiri
Ping-pong cu locuri de joacă în Sectorul 2. Viceprimar: "Cumpărarea terenului nu este o prioritate acum"
O parte a terenului pe care locatarii își doresc amenajarea unui loc de joacă. FOTO Ziare.com

La începutul lunii aprilie, două asociații de locatari din Sectorul 2 al Capitalei au cerut primăriei de sector amenajarea unui loc de joacă în spațiul comun din preajma blocurilor. Situația familiilor din Strada Hambarului este incertă: Firma de imobiliare care deține terenurile din jurul blocurilor ar vrea să le vândă, în timp ce Primăria spune că o astfel de tranzacție nu reprezintă o prioritate, conform declarațiilor obținute de Ziare.com.

La 1 aprilie 2024, locatarii din cele două foste cămine de nefamiliști ale Electroaparataj au înaintat o adresă către Primăria Sectorului 2, prin care cereau autorităților să ajungă la un acord cu proprietarul, ELJ Real Estate SA, arată documente vizionate de Ziare.com. ELJ deține două terenuri, în suprafață totală de 1.300 de metri pătrați, care înconjoară imobilele. În prezent, suprafețele sunt neamenajate.

Compania de imobiliare a transmis primăriei că este deschisă să vândă terenurile sau să negocieze alte forme de colaborare. ELJ Real Estate a declarat, pentru Ziare.com, că este deschisă la un schimb cu un „teren comparabil”.

„Interesul nostru este să vindem acel teren. Acționarii vor să obțină niște bani pe el, au investit și acum vor să își scoată banii. De asta am propus ori un schimb cu un alt teren, pe care la rândul lui să îl putem valorifica, ori (ca Primăria – n.r.) să îl cumpere pe acesta direct. Primăria a spus că există locuri de joacă în proximitate, că nu este o prioritate și că nu vor da curs solicitării. Au spus și că schimbul nu este legal, ceea ce noi putem contrazice. Singurul impediment este dacă ar fi în domeniul public terenul cu care ar vrea să facă schimb (...) Dacă este în domeniul public, trebuie să îl scoată și să îl bage în privat pentru a putea face schimburi sau să îl înstrăineze”, au spus reprezentanții companiei de imobiliare.

Răspunsul primăriei

Viceprimarul Sectorului 2, Andrei Panaitescu (USR), a declarat pentru Ziare.com că administrația nu vede o prioritate în a cumpăra terenul, dar susține că autoritățile s-au arătat deschise la alte forme de colaborare.

„Le-am spus proprietarilor, care, de altfel, sunt cei care dețin și terenul pe care se află mallul din vecinătate, că mi se pare un pic nelegal să nu ne permită să punem niște locuri de joacă pe un teren de-al lor, condiționându-ne vânzarea acelor terenuri. Este foarte complicat și de lungă durată procesul cumpărării și, într-adevăr, cumpărarea lor nu este printre prioritățile pe care le avem în momentul de față. (...) Nu că nu ne-ar interesa să facem acele locuri de joacă, dacă dânșii ne-ar permite, le-am face destul de repede. Cred că se putea găsi o formulă de comun acord, în care să poată fi ajutați și cei care locuiesc în acele cămine”, spune viceprimarul.

Din perspectiva oficialului, compania se află într-o situație în care terenurile pe care le deține nu îi pot aduce profit și acesta ar fi motivul pentru care nu ar fi dat curs unor alte variante de colaborare înaintate de primărie.

„Noi ne dorim să facem acele locuri de joacă pe Strada Hambarului, aceasta este premisa de la care trebuie să plecăm. Terenurile au o suprafață destul de mare și sunt inutilizabile pentru proprietari - de aceea vor să le vândă. De fapt, dânșii speculează; existând această solicitare pentru terenurile de joacă, vor să forțeze vânzarea. (...) Recunosc că le-am făcut și un reproș, pentru că nu mi se pare o formulă deschisă către comunitate”, a declarat viceprimarul.

Oficialul susține că varianta unui schimb de terenuri nu este fezabilă, din moment ce primăria de sector nu are terenuri în proprietate privată și se confruntă cu nevoi mari pentru investiții publice.

„Primăria de sector nu are niciun teren în proprietate, terenurile sunt în proprietatea Primăriei Capitalei, iar noi suntem cel mult administratori. Suntem într-un deficit de terenuri pentru foarte multe investiții - de la școli, grădinițe, creșe, inclusiv spațiu verde. Expropriem și achiziționăm fix în direcția asta destul de multe terenuri, pentru că rezerva de teren a Sectorului este foarte limitată - practic, zero”, a declarat Andrei Panaitescu pentru Ziare.com.

...citeste mai departe despre "Ping-pong cu locuri de joacă în Sectorul 2. Viceprimar: "Cumpărarea terenului nu este o prioritate acum"" pe Ziare.com

Rareş Bogdan, despre managerul TAROM care a vândut slotul orar de Londra: „Un dobitoc”
Rareş Bogdan, despre managerul TAROM care a vândut slotul orar de Londra: „Un dobitoc”
Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, l-a numit ”dobitoc” pe managerul Companiei TAROM care a decis să vândă slotul de Londra. „Să vinzi unul dintre ultimele...
Cartofii dulci au luat locul pepenilor la Dăbuleni. Cum a reușit soiul din Coreea să se adapteze condițiilor meteo din România
Cartofii dulci au luat locul pepenilor la Dăbuleni. Cum a reușit soiul din Coreea să se adapteze condițiilor meteo din România
Deși agricultura României a fost afectată de condiții meteo nefavorabile, mai ales de secetă și de caniculă, cartoful dulce, o specie provenită din Coreea, a atins recolte record în acest...
#imobiliare, #locuri de joaca bucuresti, #Sector 2 , #Stiri Companii

Curs valutar

1 EUR = 4.9752 RON

-0.0007

1 USD = 4.5471 RON

-0.0050
  1. Încă o investiție importantă pentru frații Pavăl. Creatorii Dedeman ridică un mare ansamblu comercial
  2. Merită efortul să deții o mașină electrică? Concluzia unui șofer care conduce de patru ani un astfel de vehicul
  3. Dacia a dezvăluit SUV-ul Bigster, cel mai mare model din istoria mărcii. Autoturismul va fi produs tot la Pitești FOTO/VIDEO
  4. Creatorul Bitcoin ar fi fost identificat. Ce spune acesta despre asocierea cu pseudonimul Satoshi Nakamoto
  5. Șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților a demisionat după implicarea în scandalul Nordis
  6. Ucraina îl lovește pe Putin unde îl doare cel mai rău. Investițiile Rusiei se prăbușesc
  7. Înmatriculările de mașini electrice s-au prăbușit în România. Producătorii și importatorii acuză o „lovitură crâncenă”
  8. Regulile de conducere pe care prea puțini șoferi le cunosc. Titi Aur: „Am o mare problemă"
  9. Fenomenul care lovește Rusia se răspândește rapid. Criză acută din cauza sancțiunilor SUA
  10. Cum producătorii de mașini din China pot fenta taxele vamale din UE. Reacția unui mare gigant auto