Tinerii pana in 35 de ani primesc subventii de pana la 10.000 euro pentru construirea primei locuinte

Marti, 23 Ianuarie 2007, ora 01:37
2692 citiri

Tinerii care isi construiesc pentru prima data o locuinta prin credit ipotecar vor primi, din 2007, o subventie de la stat in valoare de 20 la suta din valoarea locuintei, potrivit Legii 12/2007, care a intrat in vigoare luni, 22 ianuarie 2007.

Conform aceleiasi reglementari, subventia nu poate depasi valoarea de 10.000 euro. De aceasta ajutor pot beneficia tinerii care, la data contractarii locuintei, au pana in 35 de ani, persoane sau familii ramase fara adapost in urma avarierii grave ori a distrugerii locuintelor proprii, din cauza unor calamitati naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati, persoane si familii evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile, persoane sau familii evacuate si chiriasii din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari a imobilelor trecute in proprietatea statului. Subventia prevazuta se acorda la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari. Cuantumul subventiei nu poate depasi valoarea creditului ipotecar contractat.

In stabilirea cuantumului subventiei se ia in calcul valoarea locuintei, conform contractului si devizului general, fara a cuprinde garajele, indiferent de locul de amplasare a acestora, precum si anexele gospodaresti nelegate structural de cladire. Plata subventiei se face pe baza devizului general si situatiei de plata a lucrarilor.

De prevederile legii beneficiaza o singura data persoanele fizice care au contractat credite ipotecare pentru construirea unei locuinte, daca intrunesc, in mod cumulativ, urmatoarele conditii: titularul contractului de construire a locuintei sau membrii familiei acestuia (sot/sotie si/sau copii aflati in intretinerea acestuia) nu au primit sprijin de la bugetul de stat, sub forma de subventii pentru construirea sau cumpararea unei locuinte, nu detin in proprietate o locuinta cu o suprafata construita desfasurata mai mare de 50 mp, este prima locuinta pe care o construiesc prin credit ipotecar, detin un drept real asupra terenului pe care se realizeaza constructia, prezinta autorizatia de construire, inclusiv contractul de executie a locuintei incheiat cu un antreprenor de specialitate autorizat.

In cel mult 15 zile de la data primirii cererilor de acordare a subventiilor pentru construirea de locuinte proprietate personala, consiliile locale vor transmite aceste cereri Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, care, in termen de 30 de zile de la primirea acestora si a actelor justificative prevazute la art. 2 alin. (1) si la art. 3, va comunica consiliului local respectiv numele persoanelor ale caror cereri au fost aprobate.

In vederea aplicarii prevederilor prezentului program, consiliile locale sunt autorizate sa solicite, iar beneficiarii de locuinte si antreprenorii de specialitate autorizati prin care se realizeaza locuintele sunt obligati sa le transmita toate datele si informatiile necesare.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)