Se vand cu 20% mai putine locuinte de la o luna la alta

Luni, 09 Martie 2009, ora 10:40
1777 citiri
Se vand cu 20% mai putine locuinte de la o luna la alta

Preturile pentru locuinte continua sa scada dar cum bancile acorda din ce in ce mai putine credite, romanii nu se inghesuie sa bage banii in imobiliare. In prima luna a acestui an s-au parafat cu 21% mai putine tranzactii imobiliare comparativ cu luna decembrie a anului trecut, potrivit datelor comunicate de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

Totdodata, numarul de ipoteci a scazut cu 16% pana la 7.600, cel mai redus nivel din ultimii patru ani, scrie cotidianul Gandul.

Desi euro s-a scumpit, romanii prefera creditele in valuta

Soldul imprumuturilor in lei pentru locuinte s-a micsorat cu 0,01%, pana la 1,64 miliarde de lei, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei. Si soldul imprumuturilor de consum in lei acordate persoanelor fizice s-a redus cu 0,91%, pana la 37,55 miliarde de lei.

In schimb, imprumuturile in valuta luate de populatie au crescut cu 6,8% in cazul celor de consum si 7,5% in cazul celor pentru locuinte. Dat fiind insa faptul ca cifrele sunt exprimate in lei si ca moneda nationala a pierdut peste 7% fata de euro in ianuarie, cresterile la soldurile in lei reflecta practic stagnare daca se considera sumele in euro. 

#banci, #credite, #imobiliare, #imprumuturi, #ipoteci, #locuinte, #solduri, #tranzactii, #valuta , #Ipoteca