Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FNGCIMM si-a sporit afacerile cu 43% anul trecut

FNGCIMM si-a sporit afacerile cu 43% anul trecut
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderilor Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si-a marit cifra de afaceri cu 43% in 2007, pana la 10,76 milioane lei, si si-a dublat portofoliului de clienti, a anuntat luni Fondul. In 2006, Fondul a inregistrat o cifra de afaceri de 7,5 milioane lei, transmite NewsIn.


"Capacitatea FNGCIMM SA-IFN de a sustine un numar din ce in ce mai mare de intreprinderi mici si mijlocii in privinta accesului la finantare a crescut si in anul 2007, pe fondul diversificarii produselor si consolidarii retelei teritoriale", se arata in comunicatul cu rezultatele preliminare ale FNGCIMM pentru anul 2007.Numarul total de garantii acordate de Fondul National de Garantare s-a dublat pana la sfarsitul lui 2007 fata de anul anterior, la peste 4.000 de garantii. Valoarea totala a garantiilor acordate a fost de aproximativ 1,2 miliarde lei, pentru credite in valoare de peste 2,3 miliarde lei.La sfarsitul anului trecut, in portofoliul FNGCIMM erau in vigoare 2.367 de garantii a caror limita maxima era de aproximativ 721,6 milioane lei, se mai arata in comunicat.De asemenea, profitul brut a ajuns anul trecut la aproximativ 9,25 milioane lei, in timp ce veniturile totale au sporit cu 71,9%, pana la 42,93 milioane lei, fata de 24,96 milioane lei cat erau in 2006.Pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM), utilizarea garantiei FNGCIMM in completarea garantiilor proprii conduce la cresterea flexibilitatii finantarilor solicitate bancilor si la reducerea costurilor aditionale creditului.In cazul utilizarii garantiilor proprii (mobile sau imobile) ale IMM-ului, costurile aferente garantiilor (de evaluare, inregistrare si validare a garantiilor, onorariul notarului si asigurarea bunurilor luate in garantie) sunt in medie de aproximativ 2,8% din valoarea creditului - chiar 4% in cazul ipotecilor, potrivit datelor companiei.Costurile aferente garantiilor oferite de catre FNGCIMM sunt de 1,5-2,5% pe an. Pentru creditele de co-finantare in cazul Fondurilor Europene comisionul ajunge chiar si la 1%/an, garantiile oferite de catre FNGCIMM venind in intampinarea depasirii barierei impuse de Uniunea Europeana (UE) prin regulamente ce prevad ca bunurile nou achizitionate din fonduri europene nu pot fi gajate in favoarea finantatorilor, se mai arata in comunicatul Fondului.Pentru banca, garantia irevocabila si neconditionata ofera cresterea numarului de credite acordate clientilor solvabili, dar cu garantii proprii insuficiente si majorarea volumului creditelor deja acordate unui client solvabil, fara a i se solicita garantii materiale suplimentare. Aceste cresteri sunt posibile prin impartirea riscului de credit intre banca si FNGCIMM, in conditiile in care Fondul va prelua pana la 80% din risc. Garantia Fondului este cea mai lichida garantie, deoarece poate fi platita in termen de 15 zile de la initierea procedurii judiciare, fata de cel putin doi ani, durata de executare a unei ipoteci, cu conditii de provizionare similare cu ipotecile (deducere de 50%).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1033 ori