E ceva putred in Danemarca: Piata imobiliara, din nou la un pas de colaps

Vineri, 22 Iulie 2016, ora 15:01
8988 citiri
E ceva putred in Danemarca: Piata imobiliara, din nou la un pas de colaps
Foto: Pixabay

Cea mai importanta institutie financiara a Danemarcei din segmentul ipotecar, Banca Nykredit, trage un semnal de alarma privind posibila prabusire a pietei imobiliare din tara.

"Concret, exista pericolul ca danezii sa nu sesizeze riscul unei eventuale cresteri a dobanzilor din sistemul bancar, iar acest lucru ar atrage la un moment dat o scadere a pretului proprietatilor", crede analistul sef Tore Stramer, citat Bloomberg.

Dobanzi negative

Dobanda de referinta din Danemarca este mentinuta negativa de catre banca centrala din regat de aproape 4 ani, iar unii dintre bancheri, asa cum este si Thomas F. Borgen, director executiv al Danske Bank, permit subordonatilor sa lucreze plecand de la premisa ca, pana in 2018, nu vor interveni schimbari in politica monetara.

Mai mult, recenta decizie a Marii Britanii de a parasi blocul comunitar creste riscul ca dobanda de referinta de pe piata daneza sa ramana sub 0% pentru o perioada mai lunga.

Nicio alta tara din lume nu a mentinut o dobanda de referinta negativa pentru atat de mult timp, iar piata imobiliara din Danemarca are acum un aspect amenintator.

Preturi in crestere

In sectorul imobiliar din Danemarca, pretul apartamentelor este cu 5% mai mare decat la varful atins in 2006, inaintea crizei financiare globale.

Socul din 2009 a redus cu 30 de procente valoarea locuintelor, iar acest lucru da in continuare fiori analistilor.

"Trebuie sa ne amintim ca exista un risc real ca pretul locuintelor sa inregistreze o scadere dramatica, chiar daca in acest moment nu vorbim de o bula imobiliara in termeni clasici", sustine Stramer.

Pentru moment, creditele imobiliare contractate de danezi pentru o perioada de 30 de ani au costuri mai reduse decat cele de pe piata americana.

Rata negative a dobanzii de referinta din Danemarca este un produs al bancii centrale daneze, care incearca sa pastreze un curs fix de tranzactionare al valutei proprii in raport cu euro.

Pentru cea mai mare parte a anului trecut, dobanda de referinta din regat a stationat la minus 0,75 procente. La inceputul acestui an s-a inregistrat o prima crestere de 10 puncte de baza, in incercarea de a normaliza situatia care ameninta sa destabilizeze sistemul bancar.

#piata imobiliara Danemarca, #Banca Nationala Danemarca, #credite imobiliare Danemarca, #bula imobiliara, #dobanda referinta , #Ipoteca