Creditele ipotecare, mai ieftine

Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 09:09
1610 citiri
Creditele ipotecare, mai ieftine

Costurile creditelor ipotecare au scazut, iar dobanzile la aceste imprumuturi se afla la cel mai scazut nivel fata de cel inregistrat in 2008. A devenit piata imobiliara mai atractiva, pentru potentialii cumparatori, din acest motiv?

In aceasta perioada, rata in cazul unei locuinte achizitionate printr-un credit ipotecar este similara cu valoarea chiriei unui apartament asemanator, scrie Gandul.

Pentru un apartament din zona Militari, cu o suprafata de 53 de metri patrati, diferenta dintre chiria medie solicitata de proprietar, respectiv de 297 de euro si rata lunara a unui credit ipotecar, de 296 de euro, este, practic, una nesemnificativa.

Acelasi lucru se intampla si in urma compararii unui apartament nou, din acelasi cartier bucurestean cu rata lunara a unui credit ipotecar, luat prin intermediul programului Prima Casa.

Chiria ceruta de proprietar se ridica la 343 de euro, in timp ce rata lunara este de 323 de euro, conform calculelor facute de imobiliare.ro.

Cu toate acestea, in cazul in care o persoana hotaraste sa cumpere o locuinta, ea trebuie sa suporte o serie de cheltuieli suplimentare legate de avans, de tranzactie, de mobilarea si dotarea apartamentului, intretinerea sa, dar si legate de impozitul pe proprietate si de reparatii, ce fac ca bugetul mediu din primul an sa urce la circa 21.000 de euro, potrivit calculelor realizate de publicatia amintita.

#credite ipotecare , #Ipoteca