Casele polonezilor se vand ca painea calda - 04 Aprilie 2006

Marti, 04 Aprilie 2006, ora 03:26
1015 citiri

Locuintele s-au vandut, in ultimul an, in Polonia, cu o viteza uluitoare.In prezent, cladirile se cumpara chiar ai in stadiul de proiect. Strainii sunt ai ei foarte interesati de achizitionarea imobiliarelor, relateaza presa poloneza.

O astfel de situatie este o premiera in Polonia. Locuintele sunt cumparate de polonezi instariti, dar ai de straini, care vad in aceste investitii un bun plasament al capitalului. Cererea depaaeate mult oferta. Pentru dezvoltatori este o ocazie buna de a create preturile. Un metru patrat de apartament a ajuns sa coste in oraaele mari chiar ai peste 10 000 de zloti (2 564 euro).

Dezvoltatorii se plang ca nu pot construi mult, deoarece in oraae lipsesc planurile de gospodarire a spatiului. Oamenii cumpara, insa, locuinte nu numai pentru a avea un camin propriu. De piata poloneza sunt din ce in ce mai interesati strainii, in special din Marea Britanie ai Spania.

Conform aprecierilor noastre, strainii au cumparat in Polonia anul trecut cel putin 3000 de locuinte, de trei ori mai mult decat in 2004. Cei care investesc acum mizeaza pe faptul ca peste cativa ani vor vinde casele ai lucuintele mult mai scump. Conform datelor GUS (Oficiul Central de Statistica), polonezii au primit spre utilizare in 2005 114 000 de locuinte - cu 6000 mai mult decat in 2004.

Ritmul accelerat al afacerii cu imobiliare provoaca un adevarat boom al creditelor ipotecare. Anul trecut, bancile au acordat imprumuturi de 24 miliarde de zloti (6,15 miliarde euro) pentru achizitia de locuinte. Este un record. Anul acesta e posibil ca el sa fie depaait.

Bloombiz.ro

Directnews.ro - cel mai dinamic site de stiri si comentarii online. Intra, citeste si voteaza cele mai interesante articole. Tu esti editorul!