ANPC: Amenzi de 1,3 milioane lei la societatile bancare

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 17:47
1292 citiri
ANPC: Amenzi de 1,3 milioane lei la societatile bancare

Comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi de peste 1.300.000 de lei in urma verificarii respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la incheierea contractelor de credit de consum, cu sau fara ipoteca, de catre societatile bancare, precizeaza Mediafax.

ANPC a verificat, in perioada 11-20 august, 255 de puncte de lucru ale societatilor bancare din toate judetele, cu exceptia municipiului Bucuresti, se arata intr-un comunicat de luni al Autoritatii.

Pentru abaterile constatate, comisarii ANPC au aplicat 73 de amenzi contraventionale in valoare de 1.339.000 de lei si 74 de avertismente.

De asemenea, ANPC a dispus masuri de aducere la conformitate cu prevederile legale a clauzelor contractuale in termen de 15 zile.

Nereguli constatate au fost legate de precontractare. De exemplu, consumatorul nu era informat cu privire la precontract printr-un formular sau in formularul de informatii standard se mentiona, contrar legii, faptul ca respectivul consumator nu are dreptul de renuntare la contractul de credit in termen de 14 zile.

Dreptul consumatorilor era conoditionat de rambursare anticipata partiala a creditului prin impunerea unei "sume minime care poate fi rambursata (...) egala cu cel putin trei rate".

Comisarii au depistat prezenta in contract a unei clauze prin care, in cazul in care banca modifica (unilateral) prevederi privind costurile creditului (comisioane, dobanzi), in urma notificarii consumatorul are "posibilitatea" sa accepte sau sa "renunte la serviciile contractate", aceasta clauza este contrara legii care prevede expres ca in situatia in care consumatorul nu este de acord cu modificarile, contractul ramane nemodificat.

Comisarii au mai depistat nereguli legate de proceduri, costuri aferente creditului sau nereguli constatate in urma verificarii sesizarilor primite de la consumatori.

#anpc amenzi banci rambursare anticipata , #Ipoteca