Din 2020 toate cladirile UE vor fi eficiente energetic

Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 11:55
2034 citiri
Din 2020 toate cladirile UE vor fi eficiente energetic

Cea mai mare parte a cladirilor noi care vor fi construite in Uniunea Europeana dupa 31 decembrie 2020, precum si cele supuse unei renovari importante vor trebui sa dovedeasca o foarte inalta eficacitate energetica, a anuntat Comisia Europeana, potrivit AFP.

Potrivit unui acord incheiat marti seara intre reprezentantii Parlamentului european si statele membre, toate constructiilor noi vor trebui sa se conformeze unor norme energetice stricte incepand din 2021.

Pentru a da un exemplu, cladirile frecventate de public vor trebui sa indeplineasca aceste norme cu doi ani mai devreme, adica de la finalul lui 2018. Si cladirile vechi vor trebui sa respecte aceste norme in caz de renovare majora.

In prezent, 40% din energia consumata in UE provine din sectorul constructiilor, care genereaza 36% din emisiile de CO2. UE si-a propus, in cadrul planului sau amplu de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera sa revizuiasca directiva europeana din 2002 privind performanta energetica a cladirilor.

Directiva revizuita vizeaza toate cladirile rezidentiale, precum si cele frecventate de public, cu o suprafata mai mare de 500 metri patrati. Ea intareste, de asemenea, exigentele privind certificatele de performanta energetica, care trebuie sa fie vizibile in cazul cladirilor publice si sa fie predate in timpul vanzarii ori inchirierii unui bun la persoane fizice.

Certificatele vor trebui sa cuprinda recomandari pentru imbunatatirea eficientei energetice a unei case. Dupa materialele si tehnicile folosite, anumite cladiri vor trebuie sa nu consume decat 3-5 litri de combustibil pe metru patrat pe an, in timp ce constructiile actuale consuma in medie circa 25 litri pe metru patrat.

Masura implica recurgerea la energii regenerabile, inclusiv la cele produse direct, se mai arata in acord.

Ca urmare, fiecare stat membru va trebui sa traduca foarte exact ce inseamna constructia de cladiri performante, deoarece pentru CE ar fi foarte dificil sa fixeze norme care sa fie comune Finlandei si Portugaliei, cu regimuri termice diferite.

#cladiri, #ue, #eficienta, #energetica , #Inchirieri