Ce este certificatul de performanta energetica si ce schimbari va produce pe piata imobiliara?

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 12:38
1905 citiri
Ce este certificatul de performanta energetica si ce schimbari va produce pe piata imobiliara?

Certificatul de performanta energetica va deveni obligatoriu din 20 iulie 2013, vanzarea sau inchirierea unei locuinte fiind imposibila in lipsa acestui document.

Ne propunem sa patrundem dincolo de rigiditatea termenilor legali si sa informam consumatorii cu privire la ce reprezinta acest certificat si ce efecte ar trebui sa produca o campanie nationala de certificare energetica a locuintelor asupra preturilor de vanzare sau de inchiriere ale acestora, discutand cu Leonard Munteanu, specialist Blitz Imobiliare.

"Totul a pornit de la preocuparea guvernantilor pentru eficientizarea energetica, la recomandarea Uniunii Europene, preocupare ce s-a materializat in programul national de termoizolare a blocurilor vechi, program aflat inca in desfasurare, in parte cu fonduri europene".

Pentru a avea o imagine cat mai corecta si completa asupra situatiei din teren, era nevoie de un "recensamant" al locuintelor din punct de vedere energetic, iar certificatul rezolva in parte acest aspect. Din pacate, omul de rand nu vede mai departe de propriul buzunar, considerand aceasta initiativa ca pe o cheltuiala in plus.

"Certificatul de performanta energetica va clasifica proprietatile aflate in proces de vanzare sau inchiriere pe o scara de la A la G, in mod similar cu aparatele electrocasnice. Daca ne gandim bine, alaturi de pretul unui aparat electrocasnic fiecare dintre noi ne informam de clasa de energie a acestuia, fiind preocupati de cat consuma aparatul respectiv si ce costuri vom avea in procesul de utilizare. La fel se va intampla si in cazul certificatului pentru cladiri".

Ce informatii cuprinde certificatul energetic?

"Acest document ne va oferi informatii valoroase despre calitatea energetica a acestora, despre starea peretilor exteriori, despre starea acoperisului si a subsolului, despre starea ferestrelor, a caloriferelor si a usilor, etc.

Toate aceste informatii vor defini si mai bine bugetul necesar achizitionarii unei proprietati si finisarii acesteia la standarde superioare de confort. Exista o perceptie gresita care circula pe piata imobiliara, cum ca numai cladirile de un anumit nivel vor putea fi tranzactionate. Complet eronat! Certificatul energetic are rol informativ si nu restrictiv cu privire la proprietatile ce pot fi vandute sau inchiriate. Astfel si o proprietate clasificata in clasa energetica D sau E va putea fi tranzactionata, insa cumparatorul acesteia va suporta cheltuieli suplimentare de reparatii si de finisare pentru a beneficia de conditii decente de trai".

Ce schimbari sunt asteptate pe piata imobiliara ca urmare a obligativitatii certificatului?

"Proprietarii vor trebui sa prezinte cumparatorilor un document in plus, document care ii va costa intre 200 si 1.000 de lei si nu va presupune eforturi supraomenesti. Nimeni nu va risca sa adauge aceste sume la preturile de vanzare sau de inchiriere in conditiile unei piete in care concurenta este foarte ridicata. Astfel, nu vom avea parte de miscari spectaculoase, de cresteri ale preturilor sau de blocaje in procesele de tranzactionare".

#certificat energetic, #bloc reabilitat energetic, #costuri certificat energetic , #Inchirieri