150 de firme expun la CERF cele mai noi produse de IT&C

Marti, 08 Mai 2007, ora 13:49
1335 citiri

'La CERF 2007 vizitatorii vor putea vedea si testa ultimele solutii si produse aparute pe plan mondial in domeniul IT&C, printre care cel mai mare televizor cu plasma din lume, cele mai rezistente laptopuri utilizate in prezent numai in SUA, in conditii foarte dure, precum si o aplicatie de monitorizare GPS a persoanelor', a precizat Sorina Muresan, directorul general al companiei organizatoare - Expotek.

Cea de-a 16-a editie a CERF - Computer & Electronics Romanian Fair - va gazdui, la Romexpo, in perioada 9-13 mai, aproape 150 de firme, care vor reprezenta un numar record de 650 de marci, a anuntat marti Muresan.

De asemenea, vor fi disponibile solutii de televiziune digitala, tehnologii foto si video de ultima ora si solutii IT pentru afaceri.

Cei 14.000 de metri patrati ai expozitiei vor fi impartiti in patru sectiuni. Prima va fi dedicata comunicatiilor si va reuni, pe 4.600 mp, principalii operatori de telefonie, furnizorii de servicii Internet si transfer de date, furnizorii de echipamente si solutii in domeniul comunicatiilor.


In sectiunea Solutii si sisteme IT vor expune producatorii si distribuitorii de echipamente, sisteme si solutii IT, produse electronice, iar sectorul Imaging va fi dedicat fotografiei digitale. Suprafata totala a celor doua sectiuni este 6.300 mp.

De asemenea, in sectiunea B2B (3.100 mp) vor fi prezenti distribuitori de hardware si software, furnizori de solutii IT, software, servicii si aplicatii pentru companii din diverse domenii de activitate.

Potrivit organizatorilor, costurile pentru inchirierea unui stand in cadrul expozitiei ajunge pana la zeci de mii de euro, in functie de suprafata. Inchirierea unui mp este cuprinsa intre 99 si 189 euro. Cea mai mare suprafata a fost inchiriata de operatorul de telefonie mobila Vodafone, circa 400 mp.

Desi sectorul IT&C are cea mai mare rata de crestere din economia Romaniei, 'din pacate nu este suficient sustinut de catre stat, care ar trebui sa fie motorul si creierul pentru dezvoltarea domeniului', a precizat Eugen Preotu, consilier in MCTI.

Sectorul IT a contribuit, in 2006, cu 4,19 la suta la PIB, in crestere fata de 2005 cand contributia sectorului a fost de 3,09 la suta. La finele lui 2006, domeniul software si servicii in IT numara 13.200 companii, din care 9.000 exporta deja pe piata externa. Rata de productivitate in acest domeniu este 32.000 de euro/persoana.
Anul trecut, cifra totala de afaceri a sectorului IT a fost de un miliard de euro, iar exporturile de software si servicii de 450 milioane euro.

Pentru 2007 se estimeaza o rata de crestere a exporturilor din domeniul IT de circa 50 la suta, peste cea inregistrata in primele 11 luni ale lui 2006, de circa 46 la suta.
Exporturile IT au avut cea mai mare rata de crestere in 2006, tinand cont de faptul ca exportul total al Romaniei in 2006 a inregistrat o crestere de 17 la suta.

Bloombiz

(Sursa: Rompres)