Westhill Development va aloca 550 milioane de euro in investitii imobiliare in Romania

Miercuri, 30 Iulie 2008, ora 13:56
1601 citiri
Westhill Development va aloca 550 milioane de euro in investitii imobiliare in Romania

Compania britanica Westhill Development si-a programat investitii de 550 milioane euro, in urmatorii cinci ani, pentru realizarea de proiecte imobiliare in Romania, care includ construirea de centre comerciale, locuinte dar si spatii de birouri, au anuntat miercuri reprezentantii companiei. Potrivit directorului Westhill Romania, Andrei Panculescu, compania are in plan pentru urmatorii cinci ani construirea a patru centre comerciale, dintre care doua vor fi ridicate in Ploiesti si Targoviste, dar si locuinte si spatii de birouri in provincie. "Vom construi un centru comercial la Targoviste, investitie de 60 milioane de euro, unul la Ploiesti, pentru care au fost alocate in total 140 milioane de euro, si inca doua mall-uri a caror investitie va fi de 250 milioane de euro, tot in provincie. In plus, avem terenuri unde vom construi locuinte, dar si spatii de birouri pentru care vom aloca 100 milioane de euro. Este posibil sa investim si intr-un mall in Bulgaria", a declarat Panculescu.


Westhill a anuntat miercuri lansarea proiectului centrului comercial Zenith in Ploiesti, care este programat sa se deschida publicului in 2010. Centrul comercial va dispune de peste 58.000 mp de spatiu de inchiriat, suprafata ce insumeaza trei etaje, iar compania are in plan si o a doua faza in care vor fi construiti alti 20.000 mp de spatiu de retail inchiriabil, investitie de circa 30 milioane euro. Odata cu investitia in acest mall, Westhill va aloca 6-7 milioane de euro pentru infrastructura si va crea o sosea de acces cu patru benzi astfel incat accesul sa fie simplu, rapid si usor. In plus, centrul va beneficia si de o parcare supraetajata cu 2.250 de locuri. Cladirea va fi localizata intr-o zona cu vizibilitate foarte mare si cu vedere dinspre DN1 si DN1B.


"Constructia Zenith este programata sa inceapa din toamna. Autorizatia de constructie a fost emisa, finantarea, de 100 de milioane de euro, a fost obtinuta si ne pregatim pentru incheierea procesului de selectie al contractorului proiectului. Vom investi in total peste 140 de milioane de euro in acest proiect", a declarat directorul Westhill Development, Minesh Sheta.


Reprezentantii companiei au mai spus ca proiectul dezvoltat in parteneriat cu fondul de investitii Lewis Charles, ar putea fi vandut la dupa finalizare. "Valoarea de piata a proiectului in acest moment este de 300 milioane euro, la un randament de 7%. Este posibil ca, dupa ce va fi finalizat, sa il pastram inca 3-5 ani sau sa il vindem imediat", a mai spus Panculescu.


Galeria comerciala va include peste 39.000 metri patrati, aproape 13.000 metri patrati vor fi folositi pentru zona de restaurante si petrecerea timpului liber, 5.000 de metri patrati din suprafata vor fi alocati unor magazine de mobila, iar 1.500 mp, pentru un supermarket. De inchirierea spatiilor se vor ocupa companiile King Sturge si Cushman Wakefield. Reprezentantii companiei estimeaza valoarea medie achiriei la 20,5 euro/ mp.


Westhill a anuntat in luna mai ca au fost demarate lucrarile de constructie pentru dezvoltarea centrului comercial Crizantema Plaza, din Targoviste ce urmeaza a fi deschis la finele lui 2009, prin investitii de peste 60 milioane euro. Crizantema Plaza va avea o suprafata de aproximativ 35.000 metri patrati spatiu net pentru zona de retail, impartita pe doua niveluri, parter si etaj, plus o parcare cu peste 1.000 de locuri.


Westhill Development Ltd este o companie de investitii si dezvoltare imobiliara care se focuseaza in special pe noile piete europene, avand sedii in Londra, Bucuresti si Sofia.Westhill Development a intrat pe piata romaneasca in 2006, cand a achizitionat terenurile pentru centrele comerciale din Ploiesti si Targoviste. Compania are investitii in Londra, Bucuresti si Sofia.