Oferta de spatii de birouri in Bucuresti nu face fata cererii

Joi, 01 Februarie 2007, ora 15:10
1180 citiri

Cererea pe piata actuala a spatiilor de birouri este mult mai mare decat oferta, iar aceasta tendinta va continua si in 2007, in ciuda faptului ca o serie de proiecte de clasa A si B vor fi livrate pe piata pana la sfarsitul anului, sustin consultantii imobiliari.

Cu toate ca anul 2006 a consemnat o crestere usoara a inchirierilor spatiilor de birouri moderne, iar potrivit estimarilor aproximativ 200.000 mp au fost inchiriati pe parcursul anului trecut, specialistii in domeniu considera ca oferta este inca restransa sau lipseste cu desavarsire in unele zone. Consultantii imobiliari sunt de parere ca nici anul 2007 nu va aduce prea multe schimbari, iar oferta ramane limitata. Mihaela Cnobloch, consultant senior in cadrul departamentului birouri al DTZ Echinox sutine ca, in 2007, piata birourilor se va extinde si catre zonele mai departate de centrul orasului.

"Datorita lipsei ofertelor de terenuri suficient de mari si de forma convenabila situate in zone centrale sau semicentrale, precum si a preturilor foarte mari cerute in asemenea locatii, investitorii se orienteaza spre achizitionarea de terenuri pentru constructia de birouri in zone mai departate de centrul orasului", a declarat Mihaela Cnobloch, consultant senior in cadrul departamentului birouri al DTZ Echinox.

In aceste conditii, conform reprezentantilor DTZ, in zona Baneasa, la nord de aeroportul Aurel Vlaicu, se vor finaliza peste 200.000 mp de birouri in urmatorii 2-3 ani, in zona satului Pipera se afla in constructie 85.000 mp si alti 100.000 sunt sub diferite faze de proiectare. Si zona Barbu Vacarescu - Floreasca va cunoaste o dezvoltare accelerata pe termen mediu.

O alta zona de extindere a pietei de birouri pe termen mediu este catre vest, iar centrul este reprezentat cu precadere de proiectul Esplanada. Majoritatea proiectelor sunt promovate ca fiind clasa A, iar consultantii se astepta ca in urmatorii ani la o apropiere de standardele de calitate practicate si in alte tari europene. Noile proiecte vin pe piata cu suprafata mare pe un singur nivel (2,000 - 4,000 mp), cu finisaje si dotari clasa A, cu facilitati de parcare net superioare celor existente.

O analiza a DTZ arata ca actualele chirii in imobilele de birouri clasa A se situeaza intre 16-19 euro/mp pe luna + TVA, iar in cazul unor spatii de dimensiuni mai mici, disponibile imediat, chiar depasesc 20 euro. In plus, chiriile in imobilele de birouri clasa B se situeaza in general intre 12-15 euro / mp / luna, dar in functie de locatie pot sa ajunga atat catre 8-9 euro (in locatii semi-centrale sau periferice) cat si spre 18 euro (in locatii de top din zona centru-nord).

"Din stocul total de circa 650.000 mp de spatii de birouri din Bucuresti, estimam ca aproximativ o treime, respectiv 220,000 mp se pot incadra la clasa A, conform practicii de pe piata romaneasca. Exista insa putine imobile care sa se incadreze in aceasta categorie conform standardelor practicate pe alte piete europene, mult mai dezvoltate", a precizat Mihaela Cnobloch.

Si reprezentantii companiei imobiliare Regatta spun ca in 2007 sunt asteptate pe piata noi livrari de spatii de birouri, dar acestea nu vor fi gata mai devreme de sfarsitul anului. "Cele mai cautate birouri sunt cele de clasa A, amplasate in zona ultra-centrala si de nord, insa oferta de spatii de birouri de clasa A a fost foarte scazuta si astfel ca gradul de ocupare al stocului existent este de 98%", a explicat presedintele companiei imobiliare Regatta, Eduard Uzunov.

Totodata, consultantii de la NAI Property Partners sunt de parere ca oferta spatiilor de birouri este insuficienta, dar vad o rezolvare a acestei probleme in urmatorii doi-trei ani. "Spatiile de birouri vor fi de ajuns in piata intr-un timp mult mai scurt decat proiectele rezidentiale", sustine Andrei Botis de la NAI Property Partners.

Consultantii imobiliari mai spun ca exista o piata si pentru spatii de categorie inferioara: fie foste institutii de stat, fie spatii in imobile gandite initial ca rezidentiale, iar aceste spatii sunt ocupate in general de companii romanesti sau de cele cu un buget redus, de regula pe termen scurt (pana la 3 ani), desi sunt si unele exceptii in locatii foarte bune.

"Tendinta pe piata este de relocare, pe masura ce companiile se simt mai sigure pe fortele si pe strategia lor, din asemenea spatii in imobile de birouri moderne, si in acelasi timp firmele avand sedii in apartamente de bloc din diferite cartiere isi muta sediul in spatiile eliberate astfel, in zone considerate mai bune", considera reprezentantii firmelor de consultanta de pe piata bucuresteana. Datele statistice al DTZ Echinox arata ca alti 120.000 mp de spatii de clasa B va fi livrat anul acesta, iar stocul actual este de 350.000 mp.

In 2006, cele mai mari tranzactii imobiliare au fost cladirile Charles de Gaulle Plaza - cu o valoare de 80 milioane de euro si Millenium Business Center - 40 de milioane de euro. Alaturi de acestea, printre tranzactiile importante se afla, ca valoare, si tranzactia cu cele doua cladiri de birouri din complexul Sema Parc, achizitionate pentru 90 milioane de euro.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)