Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Stocul de spatii pentru birouri in Bucuresti a fost extins

Stocul de spatii pentru birouri in Bucuresti a fost extins


Stocul spatiilor moderne de birouri din Bucuresti la sfarsitul trimestrului trei, la nivelul de livrari, a fost cu 3% mai mare, de peste 2 milioane metri patrati (mp), fata de trimestrul doi, nivelul chiriei ramanand constant la valoarea de 19,5 euro/mp/luna, potrivit CBRE Romania.

"Cea mai importanta perspectiva deriva din activitatea tranzactionala din T3, care demonstreaza ca ocupantii spatiilor de birouri au inceput sa ia in considerare posibilitatile unei viitoare locatii si cerintele pentru o eventuala extindere. Se anticipeaza ca, atat timp cat activitatea tranzactionala este ridicata, acest lucru va incuraja chiriasii sa isi formalizeze planurile de relocare", se precizeaza in raport.

De asemenea, in raport se afirma ca cei 25.000 mp ce urmeaza a fi livrati in T4 si proiectele anuntate cu termen de finalizare in 2012-2013, care insumeaza peste 200.000 mp, demonstreaza ca atat dezvoltatorii, cat si proprietarii de birouri sunt in continuare interesati sa furnizeze in piata, spatii de birouri de inalta calitate.

Astfel, din punct de vedere al nivelului de livrari, stocul spatiilor moderne de birouri din Bucuresti la sfarsitul trimestrului trei este de 2.094.000 mp, cu 3% mai mare fata de stocul inregistrat in T2.

Rata de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti continua trendul descendent, situandu-se la 15,9%.

"Avand in vedere faptul ca nivelul proiectelor aflate in proces de constructie a scazut comparativ cu cel din 2009 si 2010, se estimeaza ca rata de neocupare isi va continua trendul descendent. In ceea ce priveste activitatea de tranzactionare, T3 este trimestrul care a inregistrat cel mai inalt nivel din acest an, in total fiind tranzactionati 87.500 mp, cererea situandu-se in jurul valorii de 64.600 mp, similara cu cifrele din T3 2010. Nivelul chiriei prime nu prezinta fluctuatii semnificative, ramanand constant la valoarea de 19,5 euro/mp/luna", sustin autorii raportului.

Comparativ cu primul si al doilea trimestru din 2011, in trimestrul trei extinderile au crescut pana la 14% din totalul tranzactionat, in timp ce activitatea de pre-inchiriere a suferit o scadere.

"In ceea ce priveste cererea, sectorul IT&C a fost cel mai activ in acest trimestru. (...) Dupa IT&C, sectorul Serviciilor de Consum si Recreere a fost cel mai activ in ceea ce priveste activitatea de inchiriere, cele mai multe tranzactii incheiate de acest sector fiind tranzactii de relocare", potrivit CBRE Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1105 ori