Chiriile de lux sfideaza tendinta generala si continua sa creasca

Luni, 04 Martie 2013, ora 16:22
2161 citiri
Chiriile de lux sfideaza tendinta generala si continua sa creasca
Foto: Antena1

Piata chiriilor de lux a fost cea mai putin afectata de criza, remarca analistii imobiliari. Mai mult, in timp ce nivelul chiriilor pentru locuintele la bloc a scazut, in ultimii ani, chiar si cu 45%, pe segmentul de lux nivelul a ajuns si la 35.000 de euro.

La sfarsitul lui 2008, considerat de analisti primul an de criza, chiriile de lux in cartiere precum Calea Dorobantilor, zona Primaverii ori cartierul Baneasa ajungeau la cel mult 10.000 de euro pe luna. Cinci ani mai tarziu, nivelul chiriilor a crescut, iar chiriasii pot plati chiar si 35.000 de euro lunar, conform unui studiu imobiliare.ro.

Explicatia este una simpla, spune analistul imobiliar dr. Ion Radu Zilisteanu, pentru Business24. "Piata inchirierilor de lux este o cu totul alta piata decat cea a inchirierilor obisnuite, pentru ca se adreseaza unui alt segment, unde exista mereu cerere", explica acesta.

Principalii clienti pe acest segment si anume ambasadele, personalul diplomatic sau personalul din multinationale nu au fost afectati financiar atat de mult de criza, puncteaza analistul.

Consultantii imobiliari confirma faptul ca ambasadele, bancile si marile companii multinationale sunt cei mai activi clienti pe nisa inchirierilor rezidentiale de lux.

Raluca Plavita, consultant in cadrul DTZ Echinox, spune ca, in primele cinci luni ale anului trecut, compania de consultanta imobiliara a intermediat tranzactii de peste 500.000 de euro anual. Tranzactiile de inchiriere pe segmentul rezidential de lux au inregistrat o crestere de 100% fata de acelasi interval al anului 2011.

Cand vine vorba de inchirieri de lux, diplomatii dispun de cele mai mari bugete, care variaza intre 3.000 si 6.000 de euro, in cazul unor apartamente, si pot ajunge pana la 20.000 de euro in cazul vilelor. Zonele preferate de diplomati sunt Dorobanti, Kiseleff, Herastrau, Nordului.

Analistul imobiliar observa faptul ca in aceste zone piata de lux a fost afectata intr-o mai mica masura. Daca scaderile generale au fost de 50% si chiar au si depasit acest nivel, pe piata de lux scaderile au fost mult mai mici, de cel mult 30%.

"Daca privim statistica pe piata de lux si acolo au scazut preturile, dar nu foarte mult. Pentru cladiri cu rezonanta istorica sau arhitectonica sigur ca se vor cere in continuare preturi mari", completeaza Zilisteanu.

In opinia sa, pe termen lung, nu vor exista modificari semnificative, iar nivelul chiriilor de lux va ramane relativ constant.

"Piata nu are motive sa creasca, din punct de vedere al preturilor, anul acesta, pentru ca niciunul dintre fundamentele economice care concura la crearea preturilor, respectiv cerere, oferta si asteptari nu tinde sa fie promitator, iar piata de lux in continuare se va mentine pe aceasi tendinta", explica analistul.

Capitala continua sa ramana cea mai scumpa, cu un nivel al chiriilor care depaseste 30.000 de euro pe luna. Totusi, chiriasii de lux din orase precum Brasov, Constanta sau Cluj-Napoca, platesc mai mult fata de alti ani.

De exemplu, anul trecut, in orasele amintite valoarea chiriei varia intre 1.500 si 1.700 de euro, conform unui datelor centralizate de imobiliare.ro. Acum, chiriasii ajung sa plateasca si 4.000 de euro pe luna.

#imobiliare 2013, #chirii lux Bucuresti, #chirii apartamente Bucuresti , #Imobiliare lux