Nicio casa noua nu s-a vandut cu TVA de 5%

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 12:26
3441 citiri
Nicio casa noua nu s-a vandut cu TVA de 5%

Cu toate ca ordonanta privind reducerea TVA-ului pana la 5% pentru o anumita categorie de locuinte a intrat in vigoare la finele anului trecut, deocamdata se pare ca dezvoltatorii de complexe noi nu au reusit sa vanda vreo locuinta in noile conditii. Pe de o parte, multi dintre acestia ezita inca si nu pun in practica prevederea legala, pe de alta parte, eventualii clienti nu dau buzna avand in vedere preturile inca piperate si greutatea cu care se poate obtine un credit ipotecar.


Unii dintre dezvoltatorii imobiliari recunosc faptul ca exista persoane interesate de astfel de tranzactii, insa pana acum acestea nu s-au concretizat.


Si aceasta cu toate ca, cel putin in Capitala, exista o serie de complexe noi deja finalizate sau aflate in stadii avansate de finalizare care au la vanzare garsoniere si apartamente cu doua camere care se incadreaza in conditiile impuse de ordonanta.


"Ordonanta a intrat in vigoare. Momentan nu s-a vandut nicio locuinta cu TVA redus, dar suntem in discutii. Exista persoane interesate", spune Magda Cichirdan, reprezentanta ansamblului Proiect Optimus, citata de Imopedia.ro.


Alti dezvoltatori inca nu au aflat ca de fapt ordonanta cu pricina este in vigoare. "Din cate stiu eu, momentan e in coada de peste, nu se aplica inca Ordonanta. Oricum, va fi un mare ajutor pentru noi. Majoritatea apartamentelor de doua camere pe care le vindem costa pana intr-o suta de mii de euro, asa ca se poate aplica TVA-ul redus de doar 5%", a declarat Dragos Balan, reprezentantul ansamblurilor rezidentiale Drumul Sarii Residende si Titan Residence, citat de acelasi site.


Reamintim ca, potrivit ordonantei de urgenta 200, intrate in vigoare pe 15 decembrie 2008 pentru a putea fi vandute cu TVA de 5% locuintele trebuie sa fie noi, sa aiba o suprafata utila de pana in 120 mp si o valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, care nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.


Aceste conditii sunt indeplinite de mai multe dintre locuintele din complexele care se construiesc in zone precum Titan, Bucurestii Noi, Bulevardul 1 Decembrie, Colentina sau Militari.