Criza nu opreste complet motoarele investitiilor imobiliare - Interviu Dragos Dragoteanu

Joi, 30 August 2012, ora 09:02
2718 citiri
Criza nu opreste complet motoarele investitiilor imobiliare - Interviu Dragos Dragoteanu

Deblocarea creditarii de catre banci ar ajuta piata imobiliara, numarul autorizatiilor de construire urmand sa creasca intr-un ritm alert, considera Dragos Dragoteanu, seful Euroest, companie care ofera servicii de profil de 17 ani.

Recent, Institutul National de Statistica a anuntat o crestere a numarului de astfel de autorizatii eliberate in ultimele luni, in ciuda crizei economice si a problemelor din piata.

Dragos Dragoteanu a analizat pentru Business24 piata imobiliara din Romania, viata in complexurile rezidentiale din jurul Bucurestiului si cladirile de milioane de euro scoase la vanzare.

In Bucuresti sunt numeroase oferte de locuinte de milioane de euro. Exista cu adevarat o piata pentru aceste cladiri sau ele stau "pe raft" perioade lungi de timp, pana cand sunt scoase spre inchiriere?

Piata cladirilor de milioane de euro se imparte in doua categorii: prima, cea care merita toti banii, chiar si pe timp de criza. O cladire poate fi atractiva pentru un potential cumparator daca este intr-o locatie de top, daca este construita foarte bine si daca are potential de inchiriere sau revanzare in profit - dupa o perioada de timp. Astfel de cladiri sunt extrem de rare si nu reprezinta mai mult de 2% din cladirile bune.

A doua categorie este data de proprietatile comune, care au comparabile pe piata. Este categoria imobilelor care nu conteaza pentru un cumparator avizat, interesat sa achizitioneze numai imobile prime-location. Acest gen de cladiri pot fi intalnite peste tot, nu au nimic deosebit (nici locatie, nici constructie, nici potential). Faptul ca se cer milioane de euro pe ele se datoreaza strict perceptiei gresite a proprietarilor, care au o viziune unica asupra valorii propriului bun imobiliar. Datorita acestui lucru, ele "zac" nevandute si neinchiriate ani de zile si, cel mai rau, valoarea lor scade in timp prin nefolosire.

Care este profilul clientilor pentru acest tip de cladiri?

Un client adevarat care investeste milioane de euro intr-un imobil are trei calitati: stie, vrea si...poate! Stie ce cumpara si cat valoreaza imobilul in care investeste, vrea sa cumpere - fiind jucator pe piata imobiliara, "colectionar" de

cladiri prime si este potent financiar. Astfel de clienti dispun de tot ce inseamna arta investiilor imobiliare. Astazi, in Romania, nu sunt mai mult de 200 de persoane care se incadreaza in aceasta categorie.

Conform INS, numarul autorizatiilor de constructii a crescut in primele sapte luni fata de aceeasi perioada a 2011. Care este motivul acestei schimbari, in situatia in care criza s-a agravat?

Criza nu opreste complet motoarele investitiilor imobiliare. Desi este probabil cel mai afectat segment din economie, imobiliarele sunt conectate la dorintele romanilor. Romania este tara cu cel mai mare procent de proprietari din Europa, peste 98%! In aceste conditii, oricine are un apartament la bloc si are potential financiar isi doreste o casa la curte. Oricine are un apartament neincapator, incearca sa ajute copiii pentru a achizitiona o locuinta. Cine are un petec de teren

- 200-500 mp vrea sa construiasca o casuta. Daca bancile ar debloca creditarea, numarul autorizatiilor de construire ar creste cu minimum 10% pe an.

Se reorienteaza romanii catre constructie in detrimentul achizitiilor unor imobile?

Daca nu au teren in proprietate deja, este foarte greu sa se descurce fara un credit pana la sfarsitul constructiei.

Cum considerati ca este mai avantajos? Sa cumperi o locuinta de-a gata sau sa iti construiesti singur?

Economic este mai avantajos s-o construiesti singur, psihic este ideal s-o cumperi gata facuta.

Care sunt dezavantajele ansamblurilor imobiliare de langa Bucuresti?

Costurile departarii de serviciu, facilitati urbane (mall, spital, scoli etc). Estimez ca sunt de cel putin 3 ori mai mari decat orice imobil din centrul Capitalei.

La ce ar trebui sa se gandeasca clientii interesati de astfel de locuinte?

La certitudinea ca-si pot permite luxul de a trai in afara Bucurestiului, pe termen lung - 10-20 ani.

#interviu Dragos Dragoteanu, #piata imobiliare Romania, #piata imobiliare lux Romania, #ansambluri rezidentiale, #constructii imobiliare , #Firme imobiliare