Vrei casa langa Bucuresti? Vezi ce iti ofera piata

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 23:00
8602 citiri
Vrei casa langa Bucuresti? Vezi ce iti ofera piata

Daca in urma cu patru ani, visul de a-ti ridica o casa in apropierea Capitalei parea imposibil, acum lucrurile nu mai stau deloc asa. Criza a taiat din preturile terenurilor, astfel incat, in prezent iti poti achizitiona un lot de casa la costuri pornind de la 10 euro/mp.

Pe site-urile imobiliare, pretul terenurilor porneste de la 10-15 euro/metru patrat in zone precum Chitila, Afumati sau Cornetu, insa pot ajunge si la 900 de euro/mp in zone precum Soseaua Nordului sau Pipera.

Zona de nord ramane cea mai scumpa atat datorita padurii din apropiere cat si a dezvoltarii infrastructurii. De exemplu, pe site-ul anuntul.ro, poti gasi cu cu 32.000 de euro parcele de teren de 700 de mp in Otopeni, intr-o zona numai de vile.

De asemenea, poti opta pentru un lot de teren de 670 de mp tot in zona Otopeni la 25.000 de euro. Aici preturile terenurilor pornesc de la 49 euro/mp .

Tot pentru constructia de vile intr-o zona de lux poti alege si cartierul Pipera, unde metrul patrat de teren porneste de la 135 euro si poate ajunge pana la 650 de euro.

De exemplu, daca ai la dispozitie 100.000 de euro pentru achizitia un teren de 408 mp in Pipera. Zona dispune de canalizare, gaze si curent electric. Din punct de vedere comercial zona este deservita de 3 supermarket-uri Mega Image si de centrul comercial Jollie Ville, in cadrul acestuia fiind prezent si centrul de fitness si sanatate World Class.

Exista insa si zonele ieftine pentru care poti opta, precum Chitila sau Afumati. In Afumati, poti opta pentru teren de 240 de mp, intr-un cratier de vile, la pretul de 35 de euro/mp. Daca iti doresti o casa langa lac, ai posibilitatea de a cumpara mai intai terenul de 1000 mp in Afumati pentru care trebuie sa scoti din buzunar 50 de euro/mp.

In perioada primele 11 luni din 2011, comparativ cu aceeasi perioada din 2010, volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a crescut cu 2,8%. Astfel, pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile nerezidentiale cu 8,9%, si cu 8,7% la cladirile rezidentiale, potrivit datelor publicate de INS.

In luna noiembrie 2011, volumul lucrarilor de constructii a inregistrat i crestere de 3% fata de luna anterioara, iar comparativ cu aceeasi luna a lui 2010, avansul inregistrat a fostd e 14%.

"Anul 2012 va fi destul de asemanator cu 2011, asta insemnand variatii foarte mici de preturi, de cateva procente, si cel mai probabil in jos. De asemenea, nu trebuie sa uitam faptul ca noile reglementari ale Bancii Nationale privind creditarea vor conduce la o scadere a cererii solvabile si atunci este foarte probabil ca vom mai asista la usoare scaderi de preturi.

Nu trebuie sa uitam ca de la inceputul crizei din piata imobiliara din 2008, preturile au ajuns aproximativ la jumatate, in medie, asa incat e un moment bun de cumparare", a declarat pentru Business 24 analistul in imobiliare doctor Ion Radu Zilisteanu.

Cat platesti pentru o casa deja construita

Odata cu introducerea programului Prima Casa, a cotei de TVA de 5%, si aparitia proprietatilor care se incadreaza in acesti parametri, piata se misca, considera Mona Ardelean, PR Director al dezvoltatorului imobiliar South Pacific.

"Noi am vandut apartamente cu 2 si 3 camere. Problema este ca stocul de locuinte construite inainte de criza este reprezentat de locuinte foarte spatioase si chiar si reducerea pretului pe mp le face inca inaccesibile marii majoritati", a declarat aceasta pentru Business24.

Pretul imobilelor de lux au inregistrat scaderi de sute de mii de euro in 2011, in topul celor mai mari reduceri fiind o vila din Constanta, al carei pret a scazut cu 1,2 milioane de euro, potrivit Imobiliare.ro. Vila a fost construita in 2007, dispune de 14 camere, 12 bai, 4 balcoane, si 2 bucatarii, complet utilata, cu vedere la Marea Negra.

Pe locul doi in topul ieftinirilor se afla o vila din Bucuresti din zona Dorobanti, al carei pret a scazut de la 1,2 milioane de euro la 750.000 de euro. Pozitia a treia este ocupata de un apartament de lux din zona nordica a Bucurestiului, care a scazut de la 600.000 de euro la 300.000 de euro.

Cea mai mare scadere de pret inregistrata la Cluj a fost de 200.000 de euro, fiind vorba de un imobil cu 10 camere, al carui pret a scazut de la 850.000 la 650.000 de euro.

Cea mai ieftina casa pe care o poti achizitiona in aceasta perioada in zona Pipera are 3 camere, 2 bai si o bucatarie pe o suprafata utila de 90 mp. Locuinta este construyita in regim parter+ mansarda si face parte din ansamblul rezidential Azur.

Pretul acestei case este de 115.000 de euro si o poti gasi pe site-ul imobiliare.ro. Tot aici, gasesti vile la preturi mai "piperate", care ajung pana la 800.000 de euro. De exemplu, tot in zona Pipera poti opta pentru o casa de zece camere la pretul de 750.000 de euro.

Vila este dispusa astfel: D+P+2, la demisol aflandu-se camera tehnica si 3 camere ce pot fi intrebuintate in functiile de nevoile fiecaruia; la parter livingul, bucataria si un birou la etajul 1 dormitoarele cu 3 bai iar la etajul doi alte dormitoare cu bai proprii. Pe fiecare nivel exista cate un balcon.

In zone precum Chitila sau Afumati, preturile unei case pornesc de la 40.000 de euro si pot ajunge pana la 150.000 de euro. De exemplu, cea mai ieftina casa din Chitila dispune de living, dormitor, baie si bucatarie la parter si 3 dormitoare plus o baie suplimentara la etaj. Pretul unei astfel de vile este de 42.000 de euro.

Pentru 100.000 de euro sunt multe optiuni pentru cei care doresc sa cumpere o locuinta.

"In oras poti cumpara apartamente cu 2 si 3 camere in blocuri vechi si garsoniere si apartamente cu 2 camere in unele dintre cele noi. De asemenea, la o distanta de ~ 7 kilometri de oras, in zone ca Tunari, Berceni, Ghencea poti cumpara case cu 3 sau 4 camere, cu gradini, parcare, complet finisate si utilate", a declarat Mona Ardeleanu.

Potrivit acesteia, dupa patru ani de criza, in piata imobiliara actuala este dificil si riscant sa iti construiesti o casa in regie proprie, daca iei in calcul cost, timp de executie, durerea de cap atasata construirii de unul singur, mai ales ca estimarile initiale nu sunt cele reale.

Reprezentantul South Pacific crede ca o proprietate finalizata este mult mai ieftina decat o constructie in regie proprie.

"Noi avem apartamente cu 2 camere in ansamblul Avalon Residence, aflat in Tunari, apartamente care costa 42.500 eur plus TVA de 5%. Apartamentele au loc de parcare, cele de la parte gradina, au bucataria utilata si baia echipata cu obiecte sanitare", spune aceasta.

In ceea ce priveste casele, South Pacific are in oferta locuinte care pleaca de la 100.000 euro cu TVA inclus, 4 camere, parcare si gradina. Camerele dispun de parchet si mocheta si sunt complet echipate. De exemplu, bucataria dispune de toate electrocasnicele: masina de spalat vase, cuptor, aragaz, hota, frigider si congelator.

"Avem in plan in acest an sa construim case cu 5 camere, ~140 mp, locuri de parcare si o mica gradina, care vor avea pret de plecare 80.000 euro plus TVA si vom continua sa construim apartamente accesibile, de la 42.500 euro plus 5% TVA in nordul Bucurestiului", a mai precizat Mona Ardeleanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret casa bucuresti, #pret terenuri bucuresti, #casa langa bucuresti, #oferte casa south pacific, #terenuri ieftine bucuresti , #Constructii case