Editorial Constructorii profesionisti, victime in goana pentru profit

Luni, 13 Mai 2013, ora 09:36
4020 citiri
Editorial Constructorii profesionisti, victime in goana pentru profit

In ultimele saptamani m-am tot gandit la un aspect extrem de important pentru piata imobiliara, iar acum am decis sa transform gandurile in cuvinte si sa dezbat subiectul in acest editorial.

Sunt convins ca exista multi oameni care au facut diverse comentarii rautacioase, dupa ce au citit editorialele anterioare, dar acest lucru nu ma impiedica sa abordez urmatorul subiect.

Desi nu imi face placere absolut deloc sa critic colegi de breasla sau persoanele care lucreze in industrii conexe pietei imobiliare, urasc sa tac. Cu atat mai mult in momentul in care stiu ca nimeni nu vorbeste si nimeni nu spune lucrurilor pe nume, pentru ca se teme de represalii din partea colegilor de brasla sau din alte motive.

Mie nu imi este frica si nu mi-a fost niciodata frica sa vorbesc despre niste adevaruri crude, in speranta ca cineva din cadrul fiecarui grup de "profesionisti" criticati in editorialele mele anterioare va lua masuri.

Asadar, sa trecem la subiectul urmator: v-am promis in editorialul trecut ca voi vorbi despre constructori, acea categorie de "profesionisti", fara de care cuvantul "imobiliare" nu ar mai exista. Constructorii sunt cei care pun in aplicare ideile unui arhitect si transforma in realitate visul unui dezvoltator.

Din pacate, in Romania, in noua din zece cazuri constructorii dauneaza proiectului conceput de arhitect, pentru ca prefera sa dea in folosinta un ansamblu cu un nivel al calitatii cu mult sub cel pe care dezvoltatorul sau arhitectul il aveau in minte, in momentul in care isi imaginau proiectul.

Se ajunge la aceasta situatie din cauza unor probleme multiple, care nu tin neaparat numai de constructori. Un arhitect intotdeauna va dezvolta un proiect grandios, pentru ca, in viziunea sa artistica, de prea putine ori se gandeste si la costurile implicate de fezabilitatea proiectului.

Dezvoltatorul analizeaza proiectul expus de arhitect, estimeaza costurile de realizare si cand realizeaza ca acestea sunt prea mari, "inghitindu-I" din profiturile uriase la care aspira in final, ia decizia sa taie din costurile de executie.

In momentul in care dezvoltatorul a acceptat proiectul desenat de arhitect, dar si-a impus un buget cu mult sub cel necesar pentru dezvoltarea proiectului respectiv, participa la o licitatie de constructie.

Calitatea, sacrificata pe altarul profitului

Din acest moment, constructorii sunt fortati sa dea un pret cat mai competitiv pentru a obtine lucrarea, dar acest lucru nu este posibil decat prin taierea unor costuri absolut necesare, care asigurau calitatea pe care si-o dorea initial arhitectul.

Mentalitatea constructorilor este una simpla dar incorecta: "de ce sa fac profit doar x% cand pot sa fac x+y%, prin reducerea costurilor si evitarea unor cheltuieli"?

Acest lucru se intampla si inainte de criza, cand firmele de constructii isi permiteau sa ceara preturi mari, pentru ca piata le permitea, dar dupa venirea crizei, calitatea proiectelor dezvoltate de constructorii a scazut si mai mult.

Dupa perioada de boom imobiliar, cand preturile au scazut chiar si cu 200-250%, constructorii nu au acceptat "sa vina cu bani de acasa" si sa metina calitatea ansamblului cu pretul reducerii profitului la care sperau.

Cand faci lucruri de calitate, esti apreciat

Din aceste motive, si din cunostiintele pe care le am, nu cred ca exista o firma de constructii pe care o putem considera respectabila (din punct de vedere al marimii, veniturilor si lucrarilor) care sa nu fi avut, de-a lungul anilor, o sumedenie de procese pe rol, in mare parte pierdute, pentru problemele create dezvoltatorilor tocami pentru ca au livrat un produs sub standardul indicat in contractul de construire.

Sa nu uitam un aspect foarte important: nimeni nu te da in judecata daca faci un lucru exceptional. Dimpotriva, poate te si premiaza cu un bonus. Daca oferi un serviciu impecabil clientului, este absolut firesc sa fii apreciat si remunerat adecvat si NU sa fi dat in judecata.

Prin urmare, pe carcotasii care spun ca nu este adevarat, ii rog sa verifice toate procesele pe rol din ultimii ani, intentate firmelor de constructii din Romania.

Colaborarea dintre arhitect, dezvoltator si constructor este vitala

In cazul in care un proiect ar incepe cu o colaborare extrem de stransa intre arhitect, dezvoltator si constructor, (o colaborare care mi se pare imposibil de realizat in Romania), atunci o mare parte din probleme ar fi eliminate.

Intr-un fel, constructorii sunt nevoiti sa accepte lucruri si sa livreze lucrari de calitate indoielnica, pentru a supravietui crizei.

Cunosc doar doua firme de constructii unde angajatii au scrupule si sunt profesionisti pana in ultimul detaliu. Pentru ca sunt "mai catolici decat papa" si refuza sa accepte lucrari doar de dragul de a supravietui, livrand produse de foarte slaba calitate, in prezent sunt la limita existentei. Ei prefera sa "moara ca profesionisti" decat sa isi pateze numele sau reputatia cu un proiect de proasta calitate.

Din nou, pentru a raspunde carcotasilor, pot sa mentionez ca exista multe cladiri de birouri, multe centre comerciale, hale industriale si constructii rezidentiale care aparent sunt impecabile, atat din exterior, cat si din interior.

Problemele apar cand incepe sa ploua inauntru, sau dupa un cutremur de 4 pe scara rihter cand cade tavanul, sau cand problemele ascunse in spatele finisajelor ies la iveala. Daca un simplu cetatean fara experienta in domeniul constructiilor nu isi da seama de diferente si considera calitatea livrata impecabila, acest lucru nu inseamna ca produsul este, intr-adevar, impecabil.

Putem face un test cu orice cladire si cu orice constructie livrata in ultimii 20 de ani pe piata din Romania. Sunt convins ca, in cazul in care o firma independenta din afara granitelor Romaniei ar veni in tara si le-ar evalua, atunci s-a constata ca un numar impresionat de imobile au fost construite foarte prost, iar perioada de boom au fost cumparate cu preturi exorbitante.

Revenim saptamana viitoare cu un nou editorial, in care vom prezenta un subiect delicat, dar care trebuie amintit, explicat si dezbatut.

#editorial Stefan Gheorghiu, #piata imobiliara Romania, #constructori piata imobiliara, #probleme imobiliare , #Constructii case