Suprafata spatiilor de birouri inchiriate in Bucuresti, in scadere puternica

Marti, 25 Noiembrie 2008, ora 14:45
1835 citiri
Suprafata spatiilor de birouri inchiriate in Bucuresti, in scadere puternica

Suprafata spatiilor de birouri inchiriate in Bucuresti in primele noua luni a fost de 236.000 metri patrati, mai redusa cu circa 30% fata de aceeasi perioada din 2007, determinand proprietarii sa ofere unele facilitati potentialilor chiriasi si sa ia in calcul reducerea chiriilor, potrivit Atisreal.


"Companiile au devenit mai precaute in privinta planurilor de extindere, perioada de negociere s-a extins, iar discutiile au devenit mai dificile. Companiile se uita foarte atent la ce cheltuiesc si la marjele de profit si cauta chirii avantajoase.

In aceste conditii, volumul tranzactiilor de inchiriere s-a redus cu 28% in perioada ianuarie-septembrie 2008 fata de intervalul corespunzator din 2007", a declarat, marti, la un seminar de afaceri, Ioana Momiceanu, managing director al companiei de consultanta imobiliara Atisreal.

Gradul de neocupare a spatiilor de birouri a crescut la 4,5% in trimestrul al treilea, fata de 2,5% in aceeasi perioada a anului trecut.

"Pentru Bucuresti acest grad de neocupare este ceva nou. Astfel, o piata care pana acum era eminamente a proprietarilor da semne de nervozitate ca urmare a cresterii gradului de neocupare.

Proprietarii incep sa realizeze ca trebuie sa fie mai flexibili si chiar sa scada chiriile. Pentru inceput, acestia ofera anumite facilitati sau inlesniri potentialilor chiriasi, constand fie in perioade in care nu percep chirie, fie in amenajarea spatiilor la cererea chiriasilor", a spus Momiceanu.

Si pe acest segment reprezentantul companiei de consultanta prognozeaza o stopare temporara a lucrarilor de constructie la anumite proiecte sau o incetinire a rimului de dezvoltare.

Pentru perioada 2009-2010 dezvoltatorii au anuntat finalizarea a circa 500.000 de metri patrati de spatii de birouri in Bucuresti, care se vor adauga la un stoc deja existent de 1,8 milioane de metri patrati la sfarsitul trimestrului al treilea.