Stocul de birouri al Capitalei a crescut cu 180.000 mp

Marti, 02 Decembrie 2008, ora 11:20
1405 citiri
Stocul de birouri al Capitalei a crescut cu 180.000 mp

Spa?iile de birouri livrate in primele trei trimestre al anului confirm? pozi?ia de lider in zona Europei Centrale ?i de Est (CEE) a Var?oviei, urmat? de Praga, Budapesta ?i Bucure?ti, potrivit celui mai recent studiu al companiei de consultan?? imobiliar? CBRE|Eurisko.

Studiul realizat de compania de consultanta imobiliara pozitioneaza capitala Romaniei pe locul patru in CEE din punctul de vedere al livrarii spatiilor de birouri in perioada Ianuarie - Septembrie 2008, cu un stoc nou birouri de 180.000 mp. In fata Bucurestiului, Varsovia, Praga si Budapesta dispun de un stoc nou de spatii de birouri de peste 200.000 mp in primele noua luni ale acestui an.


Potrivit CBREIEurisko, in Bucuresti, nivelul mediu al chiriei spatiilor de clasa A, "prime rent" se incadreaza intre 22-24 euro/mp/luna, variind in functie de momentul semnarii contractelor de inchiriere/preinchiriere, de locatia cladirii, precum si de aria tranzactionata.

In zonele centrale, pentru suprafete reduse se inregistreaza cele mai mari valori ale chiriei, 25-30 euro/mp/luna, in timp ce in zona de nord nivelul este intre 18-20 euro/mp/luna. Spatiile de birouri din zona Pipera si zona de vest a Bucurestiului s-au inchiriat cu 15-17 euro/mp/luna.


Potrivit studiului, o scadere a chiriilor se observa in Sofia, unde se intalneste acelasi nivel al chiriei ca in 2007. Studiul indica insa cresteri ale chiriiilor in Zagreb si Praga, in timp ce stagnarea pretului chiriilor este inregistrata in Budapesta, Varsovia si Bucuresti.


In acelasi timp, nivelul cheltuielilor de intretinere se situeaza in jurul valorii de 3-4 euro pentru majoritatea oraselor, cu exceptia Varsoviei. S-au inregistrat cresteri in trimestrul trei fata de trimestrul doi in Sofia, Zagreb si Bucuresti.


CB Richard Ellis Eurisko este una din cele mai mari companii de servicii imobiliare comerciale din Romania. In februarie 2008 Eurisko Consulting a fost achizitionata de CB Richard Ellis Group, Inc. CB Richard Ellis este o companie listata la S&P 500, cu sediul central in Los Angeles, fiind cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume (raportat la incasarile din 2007).