Platesti chirie pentru un birou cat plateai in 2005

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 13:56
1844 citiri
Platesti chirie pentru un birou cat plateai in 2005

Chiriile de pe piata de office vor scadea la nivelul din 2005, in conditiile in care pachetul de termeni si conditii oferit de dezvoltatori va fi supus unor reevaluari din punctul de vedere al valorii proiectului, dar si din perspectiva dezvoltarii infrastructurii in zona, estimeaza compania Euroest.

Reprezentantii companiei Euroest sustin ca, in prezent, pe piata de office, fluxul de investitii s-a diminuat pana aproape de disparitie. "Actorii mari isi vad valoarea activelor detinute redusa chiar si cu 90%, relocarile se amana, contractele se renegociaza, chiriile scad si ratele de neocupare cresc, impinse de un surplus estimat la 180.000 mp de spatii de birouri. Acest decalaj face ca 2009 sa ramana un an de boom doar din perspectiva ofertei", spun consultantii imobiliari ai Euroest.

Potrivit estimarilor Euroest, proiectele anuntate spre finalizare in acest an totalizeaza 380.000 mp, ceea ce inseamna o crestere cu 25% a stocului actual, datorata exclusiv dezvoltarilor aflate deja in diverse faze de executie. Astfel, daca in anii anteriori ratele de neocupare erau sub limita de 2-3%, mai ales in cadrul stocului de spatii clasa A, 2009 va aduce o crestere brusca a acestora, estimarile Euroest pentru primul semestru situandu-se in jurul valorii de 10%.

Totodata, chiriile de pe piata de office vor scadea la nivelul celor din 2005, iar zonele cu acces dificil vor inceta sa reprezinte un pol de dezvoltare. "Restrangerea si reasezarea bugetelor firmelor vor determina un val de renegocieri ale contractelor in curs, atat in termeni de chirie, cat si de spatiu. Noi estimam o ajustare a preturilor, in termeni reali, cu 15-20%, in functie de puterea de negociere a partilor, manifestata inclusiv asupra ofertelor de subinchiriere, aflate in crestere", adauga cei de la Euroest.

Ei recunosc deasemnea ca lipsa de lichiditati ingheata orice noi proiecte de dezvoltare in 2009, facand ca livrarile sa nu reprezinte decat finalizarea acelora deja incepute in anii anteriori. "Investitorii, atatia cat mai sunt, se concentreaza asupra proprietatilor finalizate si aducatoare de venit, cu contracte pe termen lung, tintind yield-uri net superioare celor din 2008", mai spun consultantii.

Acestia sustin ca ajustarile de pe piata sunt o consecinta fireasca a climatului economic global si vor permite reasezari pe bazele noilor criterii de eficienta si evaluare a proiectelor imobiliare. Euroest estimeaza ca segmentul spatiilor de birouri, considerat cel mai matur segment al pietei imobiliare, va fi oarecum ferit de blocaje cvasitotale si compresii atat de violente ca cele deja experimentate in zona de rezidential si de terenuri.

#birouri, #chirie, #investitori, #office, #pret, #proiect, #zona , #Chirie