Parcurile de afaceri versus imobilele de birouri

Luni, 24 Iulie 2006, ora 04:30
1036 citiri

In general parcurile de afaceri se adreseaza companiilor care cauta spatii de peste o mie de metri patrati (mp). Principalele caracteristici ale parcurilor de afaceri vizeaza suprafetele foarte mari de birouri clasa A (peste 20 - 30 de mii mp), suprafata mare pe un singur nivel (4 -6 mii mp), spatii verzi, parcari suficiente, facilitati gen cafetarie, restaurant si sali de protocol.Diferentele de chirii, pentru parcurile de afaceri vis-a-vis de imobilele de birouri simple exista cu siguranta, acestea datorandu-se in principal faptului ca in parcurile de afa-ceri se inchiriaza suprafete mari si chiria se negociaza mai bine decat in cazul inchirierii unor suprafete mai mici din cadrul unui imobil.

In concluzie, chiria este mult mai avantajoasa in parcuri decat intr-un imobil. Mai mult decat atat, cota de suprafete comune este mai mica decat intr-un imobilelor, chiria pentru parcarea subterana este mai mica decat cea de la imobile, si acasta in cuda faptului ca vorbim de clasa A in ambele cazuri.

Piata arata o preferinta a cererii spre astfel de proiecte

Marile companii tind spre acest gen de proiecte iar dezvoltatorii sunt foarte interesati. De exemplu Bucharest Bisness Park a avut un succes foarte mare, daca se ia in calcul chiriasii care s-au relocat acolo.

Evolutia pietei spatiilor de birouri in perioada urmatoare vizeaza chiriile, astfel ne putem astepta la o crestere in ceea ce priveste imobilele disponibile dar neocupate, si la imobile aflate in lucru de tip sole building, la parcuri se va stabiliza, mai ales ca procesul de inchiriere al acestora porneste cu mult timp de a fi gata pentru livrare. Cererea este intr-o continua crestere, spre deosebire de oferta care continua sa fie nesatisfacatoare chiar si pentrul anul care vine. Cladirile de birouri care vor fi finalizate in 2006-2007 si pot fi conside-rate parcuri de afaceri sunt S-Park, Victoria Park, Baneasa IT & Tehnology Park, Sema Park, Iride Business Park.

Mihaela Cnoloch, senior consultant DTZ Echinox

Cronica Romana