Nivelul chiriilor pe piata spatiilor de birouri s-a redus cu 15-30%

Marti, 11 August 2009, ora 17:17
2094 citiri
Nivelul chiriilor pe piata spatiilor de birouri s-a redus cu 15-30%

Nivelul chiriilor pe piata spatiilor de birouri s-a redus cu 15-30% in ultimele 12 luni, piata fiind dominata in prima jumatate a anului in curs de tranzactii de dimensiuni mici si medii, potrivit datelor prezentate marti de compania de consultanta imobiliara Esop, transmite NewsIn.

Potrivit Esop, daca in toamna anului 2008 segmentul birourilor parea unul suficient de solid pentru a depasi fara mari eforturi perioada de turbulente ce avea sa soseasca, cele aproape 12 luni care au trecut aduc in fata o realitate destul de diferita.

"Daca alaturam imaginea celor doua momente din timp ale pietei, observam o asemanare nefireasca (...): imobilele disponibile sunt aceleasi, sau mai exact, o mare parte din cele existente in toamna anului 2008 sunt inca disponibile pe piata, alaturi de multe alte spatii ce au devenit disponibile intre timp. O schimbare totusi a intervenit, si ea este imbucuratoare: nivelul chiriilor nu mai este cel din trecut, ci unul redus intre 15 si 30%", spun reprezentantii Esop.

Criza economica a adus pentru piata birourilor intr-o prima etapa inghetarea planurilor de extindere ale companiilor, fie ele locale sau multinationale, si intr-o a doua etapa chiar restrangeri de activitate.

"In contextul in care incepand cu trimestrul 3 2008 cererile de suprafete de peste 1.500-2.000 mp aproape ca s-au evaporat din piata, ca si cererile de suprafete medii vizand o imagine mai buna sau extinderea suprafetei, este lesne de inteles de ce spatiile de clasa superioara (A sau B+) au fost printre cele mai puternic afectate", a declarat partener in cadrul Esop, Mirela Raicu.

Conform datelor Esop, prima jumatate a anului 2009 a fost dominata de tranzactii de dimensiuni mici si medii (intre 200-800 mp), care s-au produs in special datorita necesitatii de reducere a costurilor, cautandu-se solutii de spatii cu chirii, in medie, intre 10-14 euro pe metru patrat.

#chirii, #spatii, #birouri, #bucuresti, #imobiliare , #Chirie

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Criza economică face noi victime în România. Sute de persoane își pierd locurile de muncă
  2. Joburi de vară pentru studenți. În ce domeniu te poți angaja în vacanță
  3. Decizie importantă a ICCJ cu privire la preavizul la concediere. Ce trebuie să știe angajații aflați în această situație
  4. Criză majoră pe piața locurilor de muncă la stat. Procentul infim de tineri care aleg să fie bugetari și problemele care îi îndepărtează de sistem