Hale noi la chirii accesibile

Joi, 15 Decembrie 2005, ora 17:32
1162 citiri

Cererea de spatii industriale este in crestere. Cele mai multe solicitari provin din domeniile auto si IT&C.

Daca intrebi doi agenti imobiliari "cat ma costa sa inchiriez un spatiu industrial in cutare zona?", probabil ca nu vei primi acelasi raspuns de la ambele surse. Rapoartele prezentate de doua companii care activeaza pe aceasta piata prezinta cifre usor diferite. Pentru zona de sud a Capitalei, CB Richard Ellis ne informeaza ca la o cladire noua chiria oscileaza intre 4,5 si 5,5 euro/mp pe luna, iar la una veche, intre 2,5 si 3,5 euro/mp pe luna. In studiul publicat de Regatta, apar alte intervale: 4-5, respectiv 3-4 euro/mp pe luna.

Opiniile coincid atunci cand se vorbeste despre tendinta generala. Toata lumea e de acord ca in domeniul halelor industriale, cererea creste. Romania are forta de munca ieftina, si din acest motiv numeroase companii multinationale deschid aici capacitati de productie. Fenomenul se amplifica o data cu apropierea momentului 1 ianuarie 2007, cand se presupune ca vom adera la Uniunea Europeana.

In majoritatea cazurilor, firmele solicita hale noi, deoarece chiriile nu sunt cu mult mai mari decat la cele vechi. Clientii prefera sa dea un euro la metru patrat in plus, dar sa beneficieze de toate conditiile.

"Cele mai cautate hale sunt cele de calitate, care ofera facilitati si amenajari moderne, dar si constructiile recente, cu o suprafata foarte mare, de peste 8.000-10.000 mp utili", a declarat Costel Alecu, director in cadrul companiei imobiliare Regatta. "Cand avem de-a face cu proiecte industriale, nu trebuie sa uitam de poluarea mediului inconjurator si de zgomote. Intreprinderile industriale si semi-industriale localizate in oras trebuie sa se supuna standardelor anti-poluare. Altfel, pentru a-si putea mentine si dezvolta afacerile, aceste companii trebuie sa se mute din Bucuresti sau cat mai departe posibil din oras", a mai spus Costel Alecu (V.G.).

Topul preferintelor exprimate de clienti

"Pe parcursul anului 2005, cererea a continuat sa creasca, accentul fiind pus pe spatiile nou construite. Cele renovate au ocupat locul doi, iar cladirile vechi, cu o localizare buna, au ocupat cel de-al treilea loc in preferintele aratate fata de sectorul industrial. Din cauza interzicerii traficului greu in Capitala, cererea s-a indreptat inspre zonele neafectate de aceasta decizie. Cererea pentru spatii industriale va creste si mai mult datorita activitatii operatorilor logistici pe piata de gen.

In ceea ce priveste unitatile de productie si facilitatile, cresterea cererii se face in contextul noilor veniti si intrarilor pe piata. Daca grupam in functie de activitatile firmelor, cererea este amplificata de producatorii de componente auto, companiile de IT&C si producatorii de materiale de constructie."

Costel Alecu, directorul Departamentului Spatii Industriale & Retail, Regatta

Facilitatile oferite in spatiile de calitate

- minimum 6 m inaltime

- spatiu deschis interior

- sistem de detectare a incendiului

- usi de acces automate

- centrala termica proprie

- platforma betonata pentru acces tir si parcare

- locuri de parcare pentru autoturisme

- lumina naturala din tavan

- rampa de incarcare/descarcare (optional)

Centru de afaceri in inima Timisoarei

"Amenajarea intregului cvartal din zona centrala a orasului va cuprinde circa 70.000 mp, din care pe amplasamentul ModaTim vor fi in final 35.000 mp, din care, in prima etapa, 7.500 mp spatii de birouri si servicii", a afirmat Radu Radoslav, arhitectul-sef al municipiului Timisoara.

ModaTim Investment SA a anuntat demararea proiectului pentru realizarea primului complex de cladiri de birouri de clasa A din Banat. Valoarea totala a acestei investitii se ridica la 50 milioane de euro. Viitorul ansamblu va fi amplasat la mai putin de 300 metri de kilometrul 0, in imediata vecinatate a sediului Directiei Finantelor Publice si a companiilor Alcatel, Aquatim, Infotim.

"Prima dintre cele cinci cladiri care vor alcatui acest complex, construita pe un teren de 2.300 mp, cu o valoare a investitiei de 8 milioane de euro, va fi finalizata in anul 2007 si va avea o suprafata construita de 10.000 mp (din care 7.500 suprafata neta), desfasurata pe subsol, parter, mezanin si 6 etaje de birouri", ne-a informat Estera Surugiu, marketing manager la agentia imobiliara Casadomi Timisoara.

ModaTim Investment SA va fi investitorul si developerul acestor cladiri de birouri. Societatea a fost recent infiintata, special pentru a dezvolta aceasta afacere imobiliara, de catre ModaTim, companie ce activeaza in industria textila din 1959 si privatizata in 1994.

Banii Nostri