Guvernul va plati chirii mai mari pentru imobilele restituite la 2.500 de fosti proprietari

Joi, 19 Martie 2009, ora 15:16
1852 citiri
Guvernul va plati chirii mai mari pentru imobilele restituite la 2.500 de fosti proprietari

Guvernul va plati chirii mai apropiate pretului pietei pentru imobilele restituite la 2.500 de fosti proprietari, in urma unei decizii definitive a Inaltei Curti, dupa ce le redusese in aprilie 2007, a spus Florentin Timoianu, partener in casa de avocatura Rubin Meyer Doru&Trandafir.

In aprilie 2007, Guvernul Romaniei a emis Hotararea nr. 343, prin care a redus semnificativ, in mod unilateral, chiria pe care o platea pentru toate proprietatile restituite, dar care erau ocupate de catre autoritatile publice locale si centrale.

"Familia de Habsburg, proprietara Castelului Bran, a contestat in instanta Hotararea de Guvern numarul 343/2007. Curtea de Apel a hotarat in favoarea lor in mai 2008, a anulat partial HG si a dispus ca guvernul sa plateasca proprietarilor Castelului Bran chiria stabilita initial, precum si despagubiri", a mai spus Timoianu, pentru NewsIn.

Guvernul si Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANPR) au facut recurs la ICCJR si au cerut respingerea cererii familiei de Habsburg, insa, pe 30 ianuarie 2009, Inalta Curte a respins recursul si a mentinut decizia Curtii de Apel.

Astfel, guvernul trebuie acum sa plateasca proprietarilor Castelului Bran chiria stabilita initial, precum si despagubiri de 63.663 lei pe luna, calculate incepand cu luna aprilie 2007. Pretul chiriei noi este stabilit pe baza mai multor criterii, printre care zona sau vechimea cladirii, a mentionat Timoianu.

"Dar cel mai important lucru este ca beneficiarii sunt alti aproximativ 2.500 de proprietari ai altor proprietati retrocedate, ale caror chirii fusesera, de asemenea, reduse unilateral prin respectiva hotarare de guvern. Ei vor fi indreptatiti acum sa primeasca de la guvern o chirie mult mai apropiata de valoarea de piata actuala", a mai spus Timoianu. 

#guvern, # plata, # chirii, # proprietati retrocedate , #Chirie