Guvernul impune o chirie minima proprietarilor cu instalatii energetice

Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 12:09
1766 citiri
Guvernul impune o chirie minima proprietarilor cu instalatii energetice

Proprietarii terenurilor pe care vor fi amplasate instalatii energetice vor incheia cu reprezentantii operatorului o conventie prin care sa primeasca o indemnizatie pe durata lucrarii, dar vor fi obligati sa accepte ca suma sa fie stabilita cel mult la nivel chiriei minime pentru un teren similar, precizeaza Mediafax.

Cuantumul indemnizatiei va fi stabilit astfel, prin negociere, cel mult la nivelul chiriei minime pe metru patrat stabilite pentru folosinta unui teren din aceea?i categorie de catre administratia publica locala in a carei raza teritoriala se afla terenul ?i va fi calculat numai pentru suprafata de teren ce urmeaza sa fie efectiv ocupata pentru realizarea viitoarei capacitati energetice.

Procedura a fost stabilita recent de Guvern si se refera la capacitatile energetice care urmeaza sa fie realizate ?i pentru care sunt afectate terenuri aflate in proprietatea privata a tertilor, precum ?i la exercitarea efectiva a drepturilor de uz ?i servitute in vederea executarii lucrarilor de retehnologizare, intretinere, reparatii, revizii, interventii in caz de avarii ?i alte interventii pentru asigurarea functionarii normale a acestor capacitati energetice.

"Titularii dreptului de proprietate privata asupra terenurilor necesare realizarii de capacitati energetice pot solicita titularilor de licente ?i autorizatii incheierea conventiei-cadru, pentru durata de timp necesara realizarii viitoarei capacitati.

Cuantumul indemnizatiei se va stabili prin negociere cel mult la nivelul chiriei minime pe metru patrat stabilite pentru folosinta unui teren din aceea?i categorie de catre administratia publica locala in a carei raza teritoriala se afla terenul ?i se calculeaza numai pentru suprafata de teren ce urmeaza a fi efectiv ocupata pentru realizarea viitoarei capacitati energetice", se arata in documentul aprobat de Guvern.

Titularii dreptului de proprietate privata asupra terenurilor pe care au fost realizate deja capacitati energetice, dupa intrarea in vigoare a Legii energiei electrice 13/2007, vor avea dreptul la randul lor sa solicite incheierea conventiei-cadru, pentru exercitarea efectiva a drepturilor de uz ?i servitute ulterior realizarii capacitatii energetice.

In cazul acestora, conventia va fi incheiata pentru durata aferenta executarii lucrarilor de retehnologizare, intretinere, reparatii, revizii, interventii in caz de avarii, dar cuantumul indemnizatiei va fi stabilit prin negociere tot cel mult la nivelul chiriei minime pe metru patrat stabilite pentru folosinta unui teren din aceea?i categorie de catre administratia publica locala in a carei raza teritoriala se afla terenul ?i va fi calculat numai pentru suprafata de teren ce urmeaza a fi efectiv afectata de exercitarea drepturilor de uz ?i servitute pentru executarea lucrarilor.

In situatia in care la nivelul administratiei publice locale in a carei raza teritoriala se afla terenul nu exista stabiliti un nivel al chiriei minime pe metru patrat pentru folosinta unui teren din aceea?i categorie, nefiind astfel posibila determinarea cuantumului indemnizatiei, limita sumei de plata va fi determinata de catre un evaluator autorizat, ales de comun acord de catre parti.

Costurile evaluarii cuantumului indemnizatiei vor fi suportate de titularii de licente ?i autorizatii, beneficiari ai drepturilor de uz ?i servitute.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#guvern, #chrie minima, #instalatie energetica , #Chirie