DTZ: Cererea de spatii pentru birouri din Bucuresti va fi satisfacuta in urmatorii 2-3 ani

Luni, 24 Septembrie 2007, ora 14:21
1150 citiri

Potritvit consultantilor imobiliari ai DTZ Echinox, oferta spatiilor de birouri din Capitala va atinge in urmatorii doi-trei ani pana la 1,3 milioane metri patrati, iar cererea va fi acoperita de proiectele aflate, la acest moment, in diferite stadii de executie.

"S-au anuntat foarte multe proiecte care vor fi dezvoltate in doua-trei faze ce se vor intinde pe urmatorii trei ani. Acest lucru este benefic pentru cererea in continuare ridicata pe piata si de-abia dupa trei ani, ne-am putea gandi la un echilibru intre cerere si oferta. Pana la sfarsitul lui 2007, estimam oferta pana la circa un milion metri patrati, urmand ca pe urmatorii doi-trei ani sa fie livarti pe piata circa 1,3 milioane metri patrati", a declarat consultantul senior in departamentul birouri al DTZ, Mihaela Cnobloch.

Preponderenta celor care inchiriaza cele mai multe spatii de birouri o detine companiile din domeniul bancar, inclusive call- center-uri, banking-uri, companiile de soft, farmaceuticele. in general suprafetele mari de peste 1.000 mp sunt mai usor de acomodat in noile proiecte anuntate pe piata, din motivul ca aceste suprafete le regasim pe un singur etaj. Mult mai greu sunt de acomodat cererile sub 500 mp, datorita lipsei acute de asemenea imobile de talie mica si mai ales de calitate clasa A. Potrivit DTZ, in continuare se pastreaza interesul pentru zona de nord - Barbu Vacarescu, Floreasca, Pipera, Baneasa.

"In general bancile inchid contracte de inchiriere pe termene mai mari de cinci ani, dar nu putem vorbi de imobile unde fluctuatia este mica, deoarece companiile sunt intr-o continua extindere si dezvoltare si au nevoie de spatii noi", adauga Cnobloch.

In prezent, chiriile se incadreaza intre 20-23 euro/mp pentru clasa A si 17-19 eur/mp pentru clasa B in zona centrala si 17-19 euro/mp si 16-17 euro/mp in zona Centru-Nord. in Baneasa pretul este de 17-19 euro/mp, iar in Pipera 14-16 euro/mp.

Potrivit analistilor imobiliari, companiile pot obtine chirii mai mici daca inchid contracte de inchiriere cu cel putin un an inainte de livrarea pe piata, adica fac un pre-lease, daca inchireaza suprafete mai mari de 2.000 mp, sau daca se angajeaza pe o perioada mai mare de cinci ani de contract. Daca spatiul este preinchiriat, valoarea chiriei scade procentual chiar si cu 10%. Pentru suprafete mari, de cateva mii de metri patrati, se reduce semnificativ valoarea chiriei. Companiile care prefera sa platesca chirii mai mari pentru a avea biroul intr-o anumita locatie sunt cele care tin foarte mult la imagine, datorita specificului activiatii lor: banci, consultante, avocati, in general cele care activeaza iin domeniul financiar si de consultanta.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.