Cum au evoluat chiriile locuintelor din Bucuresti

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 12:27
2221 citiri
Cum au evoluat chiriile locuintelor din Bucuresti
Sursa foto: imobiliare.ro

Chiriile locuintelor din Bucuresti s-au redus in ultimul an cel mai mult in zonele centrale, declinul ajungand pana la 12,5% la doua camere in 1 Mai si Mosilor, in timp ce in cartierele "muncitoresti" a fost consemnata o constanta sau chiar cresteri, de pana la 10% tot la doua camere in Crangasi.

Analiza Imobiliare.ro ia in calcul variatia pretului mediu cerut pentru apartamentele cu una, doua si trei camere in 18 cartiere bucurestene, intre octombrie 2012-octombrie 2013.

Chiriile pentru garsonierele din Militari, in crestere cu aproape 10%

In cazul garsonierelor, cel mai mult s-au ieftinit cele din cartierul 1 Mai, declinul fiind de 7,1%, pana la un pret mediu de listare de 260 de euro pe luna. Pe locul al doilea in top se situeaza zona Dorobanti-Floreasca, cu un minus de 6,3%, pana la un nivel de 300 de euro pe luna, releva datele unei analize Imobiliare.ro.

Berceni este singurul cartier din categoria celor "low-cost" unde preturile au scazut in ultimele 12 luni (-4,3%), pana la 220 de euro pe luna.

In cele mai multe dintre cartierele bucurestene, chiriile pentru garsoniere s-au mentinut relativ constante in ultimul an, insa in unele zone au fost inregistrate si scumpiri.

In mod interesant, cele mai semnificative majorari au avut loc in zonele cu cele mai mici preturi. Cap de afis este cartierul Militari, cu un avans de 8,3% al preturilor pentru apartamentele cu o camera, pana la 249 de euro pe luna. Acesta este urmat de zonele Drumul Taberei (+4,5%) si Titan (+4,3%).

In cartierele 1 Mai si Mosilor, chiriile pentru doua camere au scazut cu peste 12%

Pe segmentul locuintelor cu doua camere, variatiile de pret au fost mai numeroase, majoritatea acestora fiind trenduri negative.

In zonele 1 Mai si Mosilor a fost consemnat cel mai mare declin (-12,5%) la 350 de euro pe luna. O scadere semnificativa, de 11,4%, a fost consemnata si in Colentina, unde chiria ceruta pentru doua camere a ajuns la 310 euro pe luna. La mica distanta, cu un declin de 11,1%, se situeaza zone mai bine cotate, precum Vitan Nou, Cotroceni si chiar Herastrau-Nordului, unde pretentiile proprietarilor se situeaza in prezent la o medie de 370, 400 si, respectiv, 800 de euro pe luna.

In randul cartierelor cu o traiectorie ascendenta a preturilor in ultimele 12 luni, Crangasi ocupa primul loc, cu un plus de 10%, pana la 330 de euro pe luna. Pe locul al doilea se situeaza zona Dristor-Vitan Vechi, unde pretul mediu a urcat cu 6,1% la 350 de euro pe luna. In Kiseleff-Aviatorilor, proprietarii au majorat chiriile cu 3,7% in ultimul an, pana la 700 de euro pe luna.

Pantelimon, cartierul unde au explodat chiriile pentru apartamentele cu trei camere

Si pe segmentul apartamentelor cu trei camere, preturile s-au mentinut in general constante in cele mai accesibile cartiere, scaderile fiind mai numeroase in zonele mai bine cotate ale Capitalei. Cea mai semnificativa reducere de pret, de 11,1%, a avut loc in zona 13 Septembrie-Panduri, unde chiria a ajuns la 400 de euro pe luna. Urmatoarea clasata este zona Victoriei-Romana-Universitate, unde proprietarii au diminuat preturile cu 10% in ultimul an, pana la o medie de 450 de euro pe luna. Un declin important, de 7,1%, a avut loc si in zona cu cele mai mari preturi la inchirieri, respectiv Herastrau-Nordului, unde pretul mediu se situeaza acum la 1.300 de euro pe luna.

La polul opus, cea mai mare crestere de pret a fost consemnata de apartamentele cu trei camere din Pantelimon, care se numara printre cele mai accesibile cartiere bucurestene. In acest caz, preturile au crescut cu 6,3% in ultimul an, pana la o medie de 340 de euro pe luna. Pe urmatorul loc se claseaza zona Vitan Nou, cu un avans de 5,6%, pana la 475 de euro pe luna, aceasta fiind urmat de cartierul Crangasi, cu un plus de 4,3%, pana la 365 de euro pe luna.

#evolutie chirie, #chirie garsoniera, #chirie apartament, #chirie bucuresti , #Chirie