Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Chiriile din Bucuresti, mai mici cu o treime

Chiriile din Bucuresti, mai mici cu o treime

Chiriile la apartamentele vechi din Capitala s-au redus cu pana la 30% in primele cinci luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor furnizate de agentiile imobiliare chestionate de NewsIn.

"Fata de primele cinci luni ale anului trecut, piata chiriilor pentru apartamentele vechi din Capitala a cunoscut o scadere insemnata ajungand in unele cazuri pana la valoarea de 30%", au declarat pentru NewsIn, reprezentantii agentiei imobiliare EuroMetropola.

Datele sunt confirmate si de Gheorghe Avram, consultant imobiliar pentru agentia Prezident, care precizeaza ca situatia economica dificila nu a taiat doar din chirii, ci a si lungit perioada de contractare a unei locuinte.


"In aceeasi perioada a anului trecut, o locuinta se inchiria si in doua zile, datorita cererii foarte mari. Acum, insa, intre lansarea pe piata a unei locuinte si semnarea contractului de inchiriere poate sa treaca si mai bine de trei saptamani", a adaugat Avram.


Potrivit reprezentantilor agentiei imobiliare REMAX RE/MAX 5 Star scaderea accentuata a chiriilor in primele cinci luni ale anului a fost cauzata de scaderea preturilor la vanzare pe fiecare segment imobiliar in parte, scaderea puterii de cumparare, plecarea multor cetateni straini care aveau contracte de business in Romania si saracirea populatia din cauza crizei financiare.


"Cele mai afectate tipuri de locuinte in ceea ce priveste scaderea chiriei, au fost apartamentele cu suprafete mari, din cauza preturilor practicate.


Garsonierele si apartamentele cu doua camere au inregistrat cele mai mici scaderi de pret de la un an la celalalt", au declarat, pentru NewsIn, consultantii agentiei imobiliare EuroMetropola.


Astfel, daca anul trecut o garsoniera se inchiria cu 300-500 de euro lunar, acum preturile vaiaza intre 200 si 400 de euro, in timp ce un apartament cu doua camere care era inchiriat in 2008 pornind de la 300 de euro lunar si ajungand pana la 600 de euro, poate fi inchiriat aum cu circa 100-200 de euro mai putin in functie de zona si de conditiile oferite, potrivit reprezentantilor portalului de imobiliare topestate.


Proprietarii de apartamente care au lasat cel mai mult la chirie in urma renegocierii contractelor cu chiriasii sunt cei din zone precum Pantelimon, 1 Decembrie, Brancoveanu, Piata Sudului, Rahova, Drumul Taberei, Gara de Nord si Militari, unde chiriile au scazut in primele cinci luni ale anului cu 20-30%, comparativ cu perioada ianuarie-mai 2008, potrivit datelor furnizate de EuroMetropola si West Invest si portalului de imobiliare topestate.


"Totusi, in sectoarele 5 si 6, in mai valoarea chiriilor s-a mentinut in mai aproximativ la acelasi nivel fata de luna aprilie. Exceptand zona Cotroceni, chiriile lunare medii pentru apartamentele situate in blocurile vechi sunt de 200 euro pentru garsoniere, 350 euro pentru apartametele cu doua camere, 430 euro pentru apartamentele cu trei camere si 550 - 600 euro pentru apartamentele cu patru camere", au precizat reprezentantii EuroMetropola.


Cele mai mici scaderi ale chiriilor s-au inregistrat atat la nivelul lunii mai, cat si la nivelul primelor cinci luni ale anului, in zone precum Dorobanti, Victoriei, Kiseleff, Floreasca, Primaverii, Dorobanti, Piata Universitatii, Piata Romana, Piata Unirii.


"In zone precum Piata Universitatii, Piata Romana, Piata Unirii, in mai chiriile au scazut comparativ cu luna aprilie cu circa 2%", a declarat Andreea Ioan, reprezentant West Invest.


Si consultatii Euro Metropola considera ca cele mai mici scaderi ale chiriilor s-au inregistrat in sectorul 1, unde se pot identifica o serie de proprietati speciale, ultracentrale, situate in zone precum Dorobanti, Victoriei, Kiseleff, Floreasca sau Primaverii, care se inchiriaza intr-un alt regim, valoarea chiriilor depasind 500 de euro pe luna.


Astfel, in mai comparativ cu aprilie, proprietarii de locuinte vechi din sectorul 1 au lasat cel mult 20-30 de euro la chirie in urma renegocierii contractelor cu chiriasii.


Potrivit datelor prezentate de West Invest si Ability Real Estate, per total, in mai chiriile au scazut la nivelul tuturor sectoarelor capitalei de la 5% la 10%.


In sectoarele doi, trei si patru chiriile au inregistrat o usoara scadere fata de luna aprilie a aceluiasi an, chiriile solicitate fiind cu cel mult 10% mai mici.


"Chiriile medii lunare practicate in acest moment pentru apartamenetele vechi din aceste sectoare sunt de 230 euro pentru o garsoniera, 350 euro pentru un apartament cu doua camere, 450 euro pentru trei camere si 600 euro pentru patru camere, potrivit datelor Euro Metropola.


Potrivit datelor furnizate de REMAX RE/MAX 5 Star, de la inceputul anului si pana in prezent au fost scoase la inchiriere pe piata din Bucuresti un numar de 15.000 de garsoniere, apartamente si case, fata de aceeasi perioada din 2008, cand au fost in total 9.300 de oferte de inchirieri. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2568 ori
Citeste mai multe desprechirii contracte locuinte