Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Chiriasii isi vor putea cumpara locuintele la trei ani de la semnarea contractului

Chiriasii isi vor putea cumpara locuintele la trei ani de la semnarea contractului

Plenul Senatului a decis modificarea Legii 112/1995, astfel ca dreptul de cumparare sa poata fi exercitat de titularul de contract al locuintei, daca a dobandit calitatea de chirias cu cel putin trei ani anterior datei cererii.

Modificarea a fost votata cu 81 de voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva, fiind facuta pe marginea unei propuneri legislative a parlamentarilor PDL, PSD si ai minoritatilor.

Initiatorii au considerat ca, prin reglementarile care conditioneaza beneficiarii Legii 112 de ocuparea apartamentelor respective, la data intrarii in vigoare a legii "s-a creat o inechitate inadmisibila, o disproportie vadita intre scopul urmarit si rezultatul obtinut".

"Prin reglementarea diferentiata a categoriilor de chiriasi, in sensul acordarii anumitor drepturi numai unor categorii de chiriasi si exceptarii de la exercitiul acelorasi drepturi a altor categorii de chiriasi, s-a creat o discriminare pentru chiriasii ce detin o locuinta facand obiectul Legii 112/1995, dupa data intrarii in vigoare a acestui act normativ", se mai arata in expunerea de motive a propunerii legislative.

"In acest sens, se impune asigurarea unui cadru normativ-legislativ care sa asigure egalitatea de tratament intre chiriasii locuintelor construite din fondurile statului si chiriasii locuintelor care fac obiectul Legii 112/1995", mai argumenteaza initiatorii.

Astfel, initiatorii au propus ca dreptul de cumparare sa poata fi exercitat indiferent de data dobandirii calitatii de titular de contract al locuintei, daca aceasta calitate este indeplinita la data solicitarii.

Comisia juridica a modificat, printr-un amendament, astfel ca plenul Senatului a votat ca dreptul de optiune la cumparare sa poata fi exercitat de titularul de contract al locuintei, daca a dobandit calitatea de chirias cu cel putin trei ani anterior datei cererii.

Senatul este prima camera sesizata.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1706 ori
Citeste mai multe desprechirias chirie locuinta cumparare lege