Chiria la o garsoniera va depasi, din septembrie, 250 de euro

Marti, 05 Septembrie 2006, ora 10:37
1144 citiri

Cei care vor sa inchirieze o locuinta cat mai avantajos trebuie sa se grabeasca, pentru ca din aceasta luna chiriile vor creste cu pana la 20%, potrivit expertilor imobiliari.

Scumpirile se datoreaza in principal faptului ca, odata cu inceperea noului an universitar, cererea la inchirieri creste din cauza studentilor care cauta disperati un loc de cazare.

Chiria lunara pentru o garsoniera in Bucuresti va ajunge la 200-300 de euro. La aceste cheltuieli se adauga facturile la intretinere, care vor creste in iarna cu 15-20%, potrivit agentilor imobiliari. Pentru un apartament de doua camere, chiria va fi astfel, intre 350 si 550 euro. La apartamentele cu trei camere, chiriasii vor plati intre 350 pana la 2.000 euro.

Expertul imobiliar Ioan Radu Zilisteanu ii sfatuieste pe viitorii chiriasi sa nu ezite sa semneze un contract cu proprietarul pentru a evita sa fie evacuati fara motiv. "Cei care inchiriaza o locuinta pot semna contractul direct cu proprietarul, sau printr-o agentie imobiliara, platind taxa de timbru de 20 lei noi si un comision de 100% din prima chirie lunara, care se imparte in mod egal intre chirias si proprietar.

In plus, proprietarul trebuie sa inregistreze contractul la administratia financiara si sa plateasca cota unica de impozit de 16%, aferenta veniturilor din chirie", a afirmat Zilisteanu.

Cristina Ciobanu

Averea