Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cererea de spatii de birouri in Romania continua sa fie ridicata in ciuda crizei financiare-Regatta

Cererea de spatii de birouri in Romania continua sa fie ridicata in ciuda crizei financiare-Regatta

Piata spatiilor de birouri din Romania este una functionala, urmand acelasi trend ca la inceputul anului, in ciuda dificultatilor cauzate de tensiunile financiare actuale, sustine directorul departamentului Birouri al companiei imobiliare Regatta, Mihaela Raducanu. Potrivit reprezenztantilor companiei imobiliare, cererea pe acest segment continua sa fie ridicata pentru produsele de calitate, iar tranzactiile au loc pe piata, in ciuda dificultatilor cauzate de tensiunile financiare.


"In peisajul tulburarilor globale, exista posibilitatea ca o serie de dezvoltatori imobiliari sa fie afectati, bancile fiind mai precaute in acordarea de credite. Cu toate acestea piata de birouri din Romania inregistreaza o evolutie constanta, fara schimbari semnificative fata de inceputul lui 2008", sustine Mihaela Raducanu.


In ceea ce priveste chiriile pe acest segment al pietei, consultantii imobiliari sunt de parere ca acestea nu vor scadea in perioada urmatoare, mai ales in centrul Capitalei. "Chiriile vor ramane crescute in centrul capitalei si nu preconizam o scadere a lor. Preturile se vor mentine la acelasi nivel, dar mai ales in special in centrul Bucurestiului", a mai spus reprezentantul Regatta.


Ultima analiza de piata a companiei imobiliare Atisreal arata ca pe parcursul semestrului 1 din 2008 piata locala a inregistrat o incetinire a cresterii chiriilor si chiar o stagnare la nivel de segmente de piata ca urmare a schimbarilor inregistrate pe piata imobiliara si in mediul macroeconomic. Astfel, nivelul chiriilor inregistrat in semestrul 1 din 2008 a fost neuniform si a inregistrat fluctuatii semnificative in functie de zona si calitatea constructiei.


In aceste conditii, in prima parte a anului chiriile medii pentru birourile de clasa A au crescut cu 5%, comparativ cu semestrul 2 din 2007, ajungand la 22-23 euro/mp/luna, in timp ce pentru birourile de clasa B chiriile se situeaza in prezent intre 14-16 euro/mp/luna, pana la 18 euro/mp/luna.


In centrul orasului, datorita ofertei limitate (ca suprafata si facilitati) pentru chiriasii firme internationale, limita superioara a chiriei s-a situat intre 22-24 euro/mp/luna, zona centrala ramanand cel mai scump segment. In acelasi timp, chiriile din zona de nord au inregistrat valori similare cu aceeasi perioada din 2007, intre 16-18 euro/mp/luna, in special datorita finalizarii numeroaselor cladiri de birouri din zona, in timp ce chiriile din tranzactiile de pre-inchiriere au ramas constante intre 11-14 euro/mp/luna.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1725 ori