Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bucurestiul a coborat pe locul 68 in lume in functie de costul spatiilor de birouri

Bucurestiul a coborat pe locul 68 in lume in functie de costul spatiilor de birouri
Bucurestiul a coborat 5 pozitii, pana pe locul 68, in topul celor mai scumpe orase in functie de costurile de ocupare a spatiilor de birouri de clasa A realizat de compania CB Richard Ellis (CBRE), in conditiile in care nivelul chiriilor si al costurilor de ocupare nu s-au modificat in ultimul an.

Chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti s-au mentinut in ultimul an la 18,5 euro pe metru patrat pe luna, iar costul total de ocupare a ramas constant la 293 euro anual, potrivit celui mai recent raport privind chiriile spatiilor de birouri la nivel mondial realizat de CBRE.

In raportul anterior, Bucurestiul ocupa locul 63 in clasament.
Studiul vizeaza evolutia chiriilor si a costurilor de ocupare a spatiilor de birouri pe 173 de piete la nivel mondial.

Costurile de ocupare a spatiilor de birouri au continuat sa creasca in ultimele 12 luni pe cele mai multe piete, in special ca urmare a avansului cererii.

Cea mai mare crestere a costurilor s-a inregistrat in Asia, in orase precum Abu Dhabi, New Delhi, Mumbai, Singapore, Manila.

Cartierul londonez West End ramane cea mai scumpa zona, cu un pret anual pe metru patrat de 1.801 euro.

In Europa Centrala si de Est, cererea pe piata spatiilor de birouri a crescut foarte mult in primele noua luni ale acestui an, ceea ce a dus la reducerea ratei de neocupare si la avansul costurilor in multe dintre piete.

Astfel, in unele orase nivelul costurilor a urcat cu peste 30%, asa cum a fost cazul Sofiei sau cu 20%, in Moscova.

Doua orase din regiune se afla in primele 50 cele mai scumpe orase din lume, respectiv Moscova, pe locul 6, cu un nivel al preturilor de 929 euro pe metru patrat pe an si Varsovia, pe pozitia 50, cu un nivel anual de 353 euro pe metru patrat.

La polul opus se afla Nicosia, unde costurile cu ocuparea de spatii se ridica la 157 de euro pe metru patrat pe an.

Primele 10 pozitii din clasamentul realizat de CBRE sunt ocupate de Londra, cu 1.801 euro anual pe metru patrat in West End, Tokyo - 1.238 euro in zona Inner Central, London City - 1.230 euro, Tokyo - 1.135 euro in Outer Central, Hong Kong - 988 euro, Moscova - 929 euro, Mumbai - 901 euro, Paris - 897 euro, Dublin - 786 euro si Dubai - 740 euro.

Costul total de ocupare reprezinta chiria bruta, care cuprinde, pe langa costul cu chiria neta, si alte costuri, precum cele cu intretinerea.

In ceea ce priveste chiriile, in Europa Centrala si de Est, Bucurestiul are unul dintre cele mai reduse niveluri din regiune.

Costuri mai reduse sunt consemnate doar in Bratislava, unde chiria lunara este de 18 euro pe metru patrat.

Spre comparatie, in Budapesta, chiriile spatiilor de birouri sunt de pana la 20 de euro pe metru patrat pe luna, in Sofia 21 de euro, iar in Varsovia 22 de euro.

Cea mai mare chirie din regiune se inregistreaza in Moscova, unde tariful este de aproximativ 50 de euro pe metru patrat pe luna.

Mediafax


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 852 ori