Bucuresti, in topul oraselor cu cele mai mari reduceri ale chiriilor office

Luni, 24 Iunie 2013, ora 16:23
1909 citiri
Bucuresti, in topul oraselor cu cele mai mari reduceri ale chiriilor office

Bucurestiul se afla pe locul 12 in top 15 orase din lume cu cele mai mari reduceri ale costului de ocupare a spatiilor de birouri in ultimul an, cu o scadere de 6,1% in trimestrul unu comparativ cu acelasi interval din 2012.

Astfel, costul de ocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti se situeaza la 23,25 euro/metru patrat/luna, in conditiile in care chiria medie s-a diminuat in perioada analizata cu 7,7%, la 18 euro/metru patrat/luna, potrivit CBRE.

In costul de ocupare sunt incluse si sumele pe care o companie trebuie sa le plateasca pentru servicii de intretinere sau mentenanta.

Cea mai mare scadere a costului de ocupare a spatiilor de birouri s-a inregistrat in Singapore (16,3%), urmat de Guadalajara (16,1%), Valencia, Porto si Sao Paolo.

Bucurestiul este singurul oras din Europa Centrala si de Est prezent in top 15 cele mai mari scaderi de costuri de ocupare a spatiilor de birouri.

De altfel, cu exceptia Bratislavei, unde chiriile s-au redus cu 5,9%, la 16 euro/mp/luna, iar costul total de ocupare cu 4,2% la 25,47 euro/mp/luna, in celelalte capitale din regiune au fost consemnate stagnari sau cresteri.

In Praga, chiriile s-au mentinut la 21 de euro/mp/luna, iar costul total a urcat cu 1,4% la 33,2 euro/mp/luna, in timp ce birourile din Varsovia se inchiriaza cu 27 euro/mp/luna, costul total ajugand la 37 euro/mp/luna, aceleasi valori ca anul trecut.

Stagnari ale chiriei si ale costurilor totale de ocupare a spatiilor de birouri au fost inregistrate si la Sofia (13 euro/mp/luna, respectiv 18,18 euro/mp/luna) si Budapesta (20 euro/mp/luna, respectiv 26,89 euro/mp/luna).

La capitolul cele mai mari cresteri ale costurilor lunare pe care o companie trebuie sa le plateasca pentru un metru patrat de birouri, Jakarta (Indonezia) se afla pe prima pozitie cu un avans de aproape 40%.

Cu toate acestea, cea mai scumpa piata a birourilor din lume se mentine zona de centru a Hong Kong, acesta fiind urmat de West End din Londra, Beinjing si New Delhi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#chirie birouri Bucuresti, #spatiu birouri chirie, #chirie bucuresti , #Chirie