Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

200.000 mp de spatii de birouri urmeaza sa fie finalizati in semestrul II in Capitala

200.000 mp de spatii de birouri urmeaza sa fie finalizati in semestrul II in Capitala

Stocul de spatii de birouri construite speculativ propus spre finalizare in semestrul II din 2008 totalizeaza in prezent aproximativ 200.000 mp, cu 148.000 mp concentrati in zona de nord si vest a Capitalei, arata ultima analiza de piata a companiei imobiliare Atisreal.

"Previziunile generale pentru urmatoarele 18 luni raman optimiste. Cererea mare existenta coroborata cu proiectele moderne de mari dimensiuni sustinute de tranzactii semnificative de pre-inchiriere incheiate in ultimele 12 luni indica un trend ascendent al pietei pe termen scurt", sustin cei de la Atisreal.


Acestia mai spun ca stocul de spatii de birouri propus spre finalizare va determina scaderea chiriilor obtenabile, in special in zonele secundare. Cu toate acestea, consultantii imobiliari recunosc ca aproape 55% din spatiile de birouri propuse spre finalizare pentru acest an sunt deja pre-inchiriate, ceea ce va determina mentinerea conditiilor dificile pentru chiriasii care solicita suprafete mari de birouri la standarde inalte de calitate.


"In cazul in care stocul de birouri propus spre finalizare pentru semestrul 2 din 2008 va fi livrat in intregime pe piata, stocul total de birouri va atinge 1,9 milioane mp pana la sfarsitul anului. Dupa cresterea spectaculoasa a numarului proiectelor de clasa A finalizate in acest an, echilibrata totusi de livrarea a numeroase cladiri de clasa B, spatiile propuse pentru finalizare demonstreaza in continuare tendinta pietei pentru spatii clasa A, care ofera suprafete de mari dimensiuni si dotari de calitate. Ca urmare birourile de clasa A reprezinta 55% din totalul de spatii de birouri propuse spre livrare in semestrul 2 din 2008", adauga reprezentantii companiei.


Potrivit acestora, piata spatiilor de birouri din Bucuresti si-a continuat evolutia buna in primul semestru din 2008, datorita cererii preexistente si proiectelor initiate in anii precedenti, ce au contribuit la dezvoltarea sustinuta a pietei.

Astfel, in ciuda previziunilor pesimiste asupra evolutiei pietei imobiliare la nivel international, stocul de birouri a crescut semnificativ in comparatie cu perioada 2000-2007, in semestrul 1 din 2008 fiind livrati pe piata aproximativ 235.000 mp.

Ca urmare a numarului important de proiecte finalizate in aceasta perioada, la sfarsitul primului semestru din 2008 stocul spatiilor de birouri era de aproximativ 1.735.000 mp (suprafata construita), o crestere cu 15% fata de suprafata totala existenta in trimestrul 4 din 2007.


Pe parcursul semestrului 1 din 2008 piata locala a inregistrat o incetinire a cresterii chiriilor si chiar o stagnare la nivel de segmente de piata ca urmare a schimbarilor inregistrate pe piata imobiliara si in mediul macroeconomic.

Astfel, nivelul chiriilor inregistrat in semestrul 1 din 2008 a fost neuniform si a inregistrat fluctuatii semnificative in functie de zona si calitatea constructiei. In aceste conditii, in prima parte a anului chiriile medii pentru birourile de clasa A au crescut cu 5%, comparativ cu semestrul 2 din 2007, ajungand la 22-23 euro/mp/luna, in timp ce pentru birourile de clasa B chiriile se situeaza in prezent intre 14-16 euro/mp/luna, pana la 18 euro/mp/luna.


In centrul orasului, datorita ofertei limitate (ca suprafata si facilitati) pentru chiriasii firme internationale, limita superioara a chiriei s-a situat intre 22-24 euro/mp/luna, zona centrala ramanand cel mai scump segment. In acelasi timp, chiriile din zona de nord au inregistrat valori similare cu aceeasi perioada din 2007, intre 16-18 euro/mp/luna, in special datorita finalizarii numeroaselor cladiri de birouri din zona, in timp ce chiriile din tranzactiile de pre-inchiriere au ramas constante intre 11-14 euro/mp/luna.


Si chiriile lunare pentru spatiile de parcare au inregistrat o crestere semnificativa, cu o rata de crestere intre 50-75% si chiar mai mare in zonele centrale, in functie de zona si de numarul de locuri de parcare disponibil raportat la suprafata inchiriabila. Astfel, in zonele centrale chiria pentru un loc de parcare suprateran se situeaza in prezent intre 100-120 euro/loc/luna si intre 130-150 euro/loc/luna pentru un loc de parcare subteran. Pentru locurile de parcare subterane situate in zonele secundare nivelul chiriei se situeaza intre 90-120 euro/loc luna, in timp ce pentru locurile supraterane se platesc 80-90 euro/loc/luna.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1277 ori