Vrei o casa de vacanta in Europa? Acum este momentul sa o cumperi

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 08:37
5632 citiri
Vrei o casa de vacanta in Europa? Acum este momentul sa o cumperi

Piata imobiliara din intreaga Europa a scazut drastic, "ajutata" de criza economica, de protestele si rasturnarile de situatie care au marcat regiunea in ultima vreme. Europa a devenit, astfel, locul perfect pentru cei interesati sa cumpere o casa de vacanta, spun expertii internationali in imobiliare.

Daca ai visat vreodata sa iti cumperi o bucata de teren in Dublin sau o vila in Spania, expertii citati de Bloomberg te sfatuiesc sa actionezi chiar acum.

In Irlanda preturile pentru locuinte au scazut pana la nivelul din 2002, iar in Spania, preturile sunt aceleasi ca in 2003. Parisul si Londra, insa, isi pastreaza nivelul ridicat al valorilor imobiliare.

Epicentrul crizei financiare alcatuit din pietele mai mici din Europa, precum Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia sau Spania, reprezinta "raiul" investitorilor imobiliari, spun specialistii.

Desigur, putem vorbi despre o oportunitate in termenii in care investitorul pastreaza casa in interes propriu. Motivul? Aceste piete nu au mari sanse de a-si reveni prea curand.

Chiar si Europa de Est ofera oportunitati pentru astfel de investitii acum, intrucat preturile au scazut de la nivelul maxim inregistrat in 2007-2008. Scaderile variaza de la 15 procente, in Republica Ceha, pana la 64%, in Letonia.

Irlanda, imaginea clara a efectului crizei asupra pietei imobiliare

Irlanda iti ofera imaginea perfecta pentru a-ti da seama care starea pe piata imobiliara din Europa.

Astfel, in urma excesului de constructii din anii '90 si din cauza crizeii bancare de astazi, preturile pentru locuinte au scazut cu pana la 47% fata de momentul culminant inregistrat in 2007, potrivit Biroului Central de Statistica din Irlanda.

Daca vrei sa iti cumperi o casa in Irlanda, va trebui sa scoti din cont doar 190.000 de euro, intrucat pretul mediu pe metru patrat in Irlanda reprezinta abia o patrime din pretul pe metru patrat in Marea Britanie.

Irlanda este o alegere buna pentru o casa de vacanta mai ales pentru ca este o tara relativ stabila, "fara razboaie, fara dificultati politice, cu o rata scazuta a criminalitatii si are, in plus, un sistem foarte bun de educatie", explica William Soteroff, specialist in dezvoltarea regionala internationala in cadrul companiei RE/MAX.

Totusi, exista motive pentru aceste preturi atat de mici si trebuie sa fii foarte atent, sustine Liam Bailey, seful cercetarilor rezidentiale in cadrul unei companii londoneze de brokeraj si consultanta.

"Sunt mari sanse ca piata sa fie absolut coplesita de situatie si sa nu isi mai revina prea curand. E riscant pentru un investitor extern sa intre pe aceste piete, el trebuie sa simta foarte bine ce se intapla pe piete si sa isi dea seama de ce oamenii vand in pierdere", explica Bailey care ii sfatuieste pe cei care se aventureaza pe aceste piete sa cumpere si apoi sa inchirieze.

Cea mai buna modalitate de a reduce acest risc este sa cumperi o casa de vacanta de care sa te bucuri cand vrei si pe care sa o inchiriezi restul anului, adauga Bailey.

Aceasta decizie te va pune in cea mai fericita pozitie ca investitor. Avantajele tale sunt ca vei valorifica acea proprietate concret si ca, din moment ce ai ales o casa pentru vacanta, potentialul turistic ar putea sa iti sporeasca valoarea chiriei lunare.

Casele din Spania, la preturi foarte mici. Te tenteaza?

Pentru cei care prefera taramuri insorite, expertii in imobiliare vin cu o veste foarte buna. Valorile proprietatilor din Spania au scazut 31.4% fata de cotele maxime atinse in 2007, potrivit Tinsa, o companie spaniola de evaluare a proprietatilor.

Ca si in cazul Irlandei, excesul de constructii, criza financiara si scandalurile din ultima vreme sunt principalele elemente vinovate pentru aceasta situatie.

"A existat un colaps imens pe piata imobiliara din Spania, din cauza excesului de constructii si a fraudelor", spune Michel Butler, CEO unei compani de brokeraj international pentru proprietati.

Autoritatile darama adesea constructii realizate ilegal pe zone fara o delimitare clara a proprietatii. Proprietarii isi vad acum distruse casele cumparate corect, de la dezvoltatori care au realizat constructii in afara legii.

Acest lucru a scazut cu mult credibilitatea pietei imobiliare din Spania.

Pentru a evita astfel de greseli, Butler ii sfatuieste pe investitori sa cumpere case vechi si sa evite constructiile noi, vulnerabile la astfel de evenimente.

Cel mai bine ar fi sa angajezi un broker imobiliar de incredere, dar si un reprezentant legal, pentru a te asigura ca stii tot ce trebuie sa stii despre cartierul in care vrei sa iti cumperi casa de vacanta mult visata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii imobiliare Europa, #casa de vacanta Europa, #criza piata imobiliara , #Casa vacanta