Emil Constantinescu a vorbit cu presa britanica despre piata imobiliera

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 13:22
1742 citiri
Emil Constantinescu a vorbit cu presa britanica despre piata imobiliera

Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu a scris pe blogul publicatiei The Guardian despre problemele de pe piata imobiliara din Romania.

In cadrul articolului de pe blogul The Guardian, Emil Constantinescu vorbeste despre reconstruirea tarii si pledeaza pentru o "harta a drumurilor europene" si pentru case decente si ieftine.

Constantinescu afirma ca reconstructia democratiei in sud-estul Europei trebuie sa coincida cu un proces paralel de construire de imobile si case pentru comunitati.

Acesta adauga ca, in ciuda cresterii recente a PIB-ului Romaniei, 40% dintre imobilele din domeniul urban provin din epoca comunista si sunt de calitate proasta, in timp ce confortul caselor din zona rurala este extrem de scazut, 40% din populatia rurala neavand sala de baie.

Un alt punct atins de fostul presedinte al Romaniei este supraaglomerarea cauzata de lipsa de locuinte accesibile pentru tineri, o problema pe care o cunoaste si Europa de Vest.

Constantinescu vorbeste si despre marea diferenta dintre sistemul socialist, in care statul oferea fiecarei familii un spatiu locativ, si sistemul capitalist la care a trecut Romania, si unde casele se vand si se cumpara. Referitor la casele detinute de stat, fostul presedinte a declarat ca marea privatizare din anii "90 a fost o decizie buna, insa efectul a fost ca intr-un deceniu, sectorul public detinea mai putin de 5% din stocul national de locuinte, nelasand loc pentru sectorul social.

Emil Constantinescu incheie articolul exprimandu-si speranta ca liderii europeni impreuna cu autoritatile tarilor din est vor gasi solutii pentru un sistem imobiliar sustenabil pentru societate.

#piata imobiliara Romania, #Emil Constantinescu piata imobiliara , #Casa tara