Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Uzinele comuniste propulseaza industria imobiliara

Uzinele comuniste propulseaza industria imobiliara

Terenurile vechilor fabrici din Romania au devenit tinta investitorilor, atat pentru constructia unor spatii comerciale, cat mai ales pentru realizarea unor proiecte rezidentiale. Cum in orase un metru patrat de teren poate fi cumparat pentru sume intre 700 si 1.500 de euro, nu e de mirare ca majoritatea investitorilor prefera sa cumpere un intreg complex industrial in locul caruia sa ridice un cartier rezidential. Reprezentantii BNS cred ca, prin activitatea sa, AVAS faciliteaza specula imobiliara. O initiativa legislativa propune ca noii proprietari ai platformelor industriale sa dispuna dupa bunul plac de terenurile virane din cadrul acestora. Normele europene, care presupun si relocarea zonelor industriale in spatiul extravilan, inlesnesc tranzactionare acestor terenuri, iar Semanatoarea si Vulcan sunt cateva dintre uzinele care isi vor schimba locatia pentru a face loc noilor cartiere.In Bucuresti, pretul terenurilor apartinand colosilor comunisti variaza in functie de amplasare si de destinatia finala. Pentru o constructie rezidentiala situata la periferia sudica a capitalei se vor plati circa 40 de euro, iar pentru zona de nord 100 de euro. In cazul constructiilor industriale, metrul patrat de teren poate fi cumparat cu 20 de euro in sud si 55 de euro in nord. Terenurile destinate constructiilor comerciale pot fi achizitionate de la 35 de euro in sud, in timp ce pretul de pornire pentru zona nordica este de 55 de euro. Companiile imobiliare incearca sa-si treaca in portofoliu cat mai multe astfel de locatii. Numai in capitala, Eurisko detine patru locatii industriale de peste 20 de hectare si alte 17, cu suprafete intre 5 si 15 hectare.

Vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca, considera ca AVAS nu se comporta ca un bun proprietar, deoarece clauzele contractelor de privatizare ale fostelor uzine comuniste nu protejeaza nici interesele statului, nici pe cele ale angajatilor. Astfel, noii proprietari pot dispune dupa bunul plac de terenurile si cladirile de pe platformele industriale, ceea ce poate conduce la o specula imobiliara mai mult sau mai putin ilicita, potrivit liderului BNS. Un asemenea caz poate fi privatizarea fabricii de autobuze Rocar din Bucuresti, care a fost vandut la bucata, iar pe amplasamentul sau se va construi in curand un centru comercial.

Prelude SRL Bucuresti a preluat activele industriale, terenurile si cladirile care au apartinut Rocar pentru un pret licitat de 6,4 milioane de euro, suma de 53 de ori mai mare decat cifra de afaceri a firmei solicitante pentru anul precedent tranzactiei perfectata de PriceWaterhouseCoopers, lichidatorul fabricii.

PriceWaterhouseCoopers a vandut catre Said Invest SRL cladirile fabricii situate in strada Bazaltului nr. 14-20 si 32- 40, cu aproximativ 120.000 de euro. Pret a fost subevaluat, de vreme ce in 2002, doua imobile din Sectorul 5 apartinand Rocar au fost transferate pentru 16 miliarde de lei catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, suma de aproape patru ori mai mare decat valoarea tranzactiei din 2005.

Dupa patru ani de la privatizarea IMGB, Curtea de Conturi constata ca in capitalul social nu au fost cuprinse si actiunile aferente valorii terenurilor pentru care societatea a obtinut certificatul de atestare a dreptului de proprietate ulterior privatizarii. Suprafata de 17.027 mp a fost vanduta cu 1,5 milioane de dolari la 10 luni de la semnarea contractului de privatizare. Dupa obtinerea certificatului de proprietate, societatea nu a emis actiuni, care trebuiau sa fie remise APAPS, ca aport in natura al statului la capitalul social al KVAERNER IMGB. Noul proprietar a mai vandut cantina si sala de spectacole a IMGB pentru 2 milioane de dolari.

Fabrica de lapte Miorita din cartierul Militari a fost demolata pentru a face loc celui de al doilea hipermarket Cora din Capitala, prima unitate a companiei fiind ridicata in locul fabricii Granitul. Ventilatorul si-a restrans suprafata de productie, un centru comercial specializat in amenajari interioare luandu-i locul.

Pe suprafata ocupata inainte de Fabrica de Paine Titan se va construi un complex rezidential care include 800 de apartamente dispuse in 7 blocuri a cate 11 etaje, spatii verzi si o zona comerciala ce va incorpora un supermarket, o gradinita, o cafenea, o sala de fitness si o curatatorie. Dezvoltatorii proiectului sunt Adama Holding Ltd. si Future Group. Valoarea investitiei se ridica la 60 milioane euro. Complexul se intinde pe o suprafata de 65.000 metri patrati.

Sema Parc va inlocui actuala platforma Semanatoarea. Pe cele 42 de hectare vor fi construite 1.200 de apartamente si 363.950 mp de spatii de birouri clasa A+, care sunt deja inchiriate in proportie de 100%. Sali de sport, gradinite, scoli, un mall de 100.000 metri patrati, un hipermarket de 50.000 mp, un hotel de patru stele dispus pe 18 etaje vor inlocui actualele spatii de productie. Lucrarile vor incepe in cateva luni si se vor realiza pe etape, termenul final fiind 2015. Astfel, pana in 2010 se va termina intreg proiectul rezidential, mall-ul, hipermarketul si jumatate din cladirile de birouri. Contractarile apartamentelor pornesc de 1.000-1.200 de euor/mp.

Dezvoltatorul proiectului este River Invest, societate aflata sub umbrela grupului condus de Ion Radulea, care este si presedintele companiei MYO-O, proprietarul uzinei Semanatoarea. Privatizarea uzinei a fost contestata de muncitori si de membri ai societatii civile. reprezentanti ai Forumului Civic Romanesc sunt de parere ca statul roman a iesit in pierdere in urma tranzactiei, caci MYO a platit 1 milion de dolari, in timp ce oferta New Holland se ridica la 16 milioane de dolari, cu un cuantum al investitiilor in valoare de 25 de milioane de dolari. MYO s-a angajat sa investeasca 7 milioane de dolari, iar rapoartele AVAS indica o realizare a acestor angajamente in proportie de 70%. Cat priveste tranzactionarea terenurilor apartinand Semanatoarea, societatea a vandut 6-7 hectare cu acordul actioanarului majoritar de atunci, AVAS, potrivit conducerii MYO, care a declarat ca a rascumparat o parte din suprafata vanduta.

MYO detine astazi 89% din actiunile Semanatoarea. Actionari la Sema Park sunt MYO si fosta uzina, in vreme ce dezvoltatorul proiectului, River Invest, este controlat de MYO, Sema Parc, AgroPrest si Intermed Consulting, care detin fiecare cate 24% din capiatalul social.

Guvernul Romaniei, prin Ministerul Administratiei si Internelor, s-a implicat in realizarea proiectului prin acordarea de ajutoare de stat in valoare de aproximativ 27 de miliarde ROL in perioada 2004-2005. Suma reprezinta circa 30% din valoarea investitiilor totale asumate de de contractant.

Pentru a face loc noului cartier rezidential, din 2007 uzina Semanatoarea va fi relocata, cel mai probabil in Brasov. Transferul se va efectua treptat pentru ca productia sa nu fie afectata.

Cei de la Myo au incercat, fara succes, sa participe si la privatizarea Tractorul Brasov, ceea ce i-a facut sa ceara in justitie suspendarea procesului pana cand instanta va solutiona dosarul privind refacerea/ anularea procesului-verbal de licitatie. Acum AVAS incearca din nou sa privatizeze Tractorul, care are datorii totale de 748 milioane de lei. Myo s-a aratat interesata sa preia activele companiei, concurand si de data aceasta cu Mahindra&Mahindra. Pe langa spatiile destinate productiei, noul patron va detine si un teren de circa 80 de hectare, care in prezent nu este utilizat.

Vulcan este un alt colos pentru care trebuie gasita o noua locatie, caci dupa aderare platformele industriale trebuie scoase din zonele intravilane. Viceprimarul capitalei, Victor Orban, a declarat ca suprafata uzinei Vulcan va fi inclusa intr-un proiect de dezvoltare urbana care va cuprinde intreaga zona 13 Septembrie.

Un proiect imobiliar se va realiza pe spatiile detinute de societatea Laromet, care se afla in tratative de relocare.

Producatorul de substante chimice Chimopar Bucuresti intentioneaza sa infiinteze o firma ce va activa in domeniul tranzactiilor imobiliare, actionarii societatii urmand sa analizeze propunerea Consiliului de Administratie. Compania va detine 49% din capitalul noii firme, iar restul actiunilor vor fi controlate de societatea Jafco Holding Romania, actionarul majoritar al Chimopar. Activele imobiliare ale societatii includ si un teren in suprafata de 70 de hectare. Conducerea S.C. ."Jafco Holding", actionar majoritar la Chimopar, are in patrimoniu hotelurilor "Patria" si "Unirea" din statiunea Mamaia.

Chimopar a inregistrat anul trecut pierderi de peste un milion de lei, situati care s-a repetat si in primul trimestru al acestui an, valoarea pierderilor nete fiind de 1,992 milioane lei, in conditiile in care veniturile totale ale companiei s-au cifrat la 7,456 milioane lei, iar cheltuielile la 9,448 milioane lei. Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 6,578 milioane lei, iar veniturile din exploatare au totalizat 6,988 milioane lei iar cele financiare 468.264 lei.

Atras de profiturile de pe piata imobiliara, patronul Tofan Grup, Gelu Tofan, a demarat un proiect ce presupune transformarea intr-un complex industrial si rezidential a 160 de hectare de teren din zona Popesti-Leordeni. 480 de case se vor ridica pe 35 de hectare, iar pe 45 de hectare vor fi ocupate de un parc industrial. Producatorul de anvelope Danubiana a fost inchis deoarece pierdea 500.000 de dolari pe luna, iar creantele datorate bancilor si furnizorilor depasesc 12 milioane de dolari.

Si in tara se intampla cam acelasi lucru. In locul halelor fabricii Proletarul din Bacau a fost construit un supermarket, care acopera o treime din suprafata fostului producator de incaltaminte.

Conform unor surse din mediul lichidatorilor, in timpul in care a administrat Combinatul de Utilaj Greu din Cluj, Lichidator Group Iasi a vandut in cateva luni active de peste 1,5 milione de euro. Dupa indepartarea acestora, au ramas viabile obiectivele necesare productiei, care includeau, pe langa sectiile de prelucrare a metalelor, un depozit de modele al pieselor, un teren viran de 3.234 mp, plus baza sportiva, alaturi de cladirea administrativa, in suprafata de 24.000 de mp.

Nitramonia Fagaras este singurul producator de explozivi civili si industriali din tara. APAPS a dispus privatizarea societatii prin acceptarea ofertei facute de omul de afaceri Mihai Tanjala. Prin divizarea partiala survenita in urma privatizarii au rezultat sapte societati comerciale, intre care si SC Pensiune Pastravarie Floarea Reginei SA, societate la care, prin actul constitutiv, au fost numiti administratori Mihai Tanjala, Ioan Luculescu si Vlad Marginean. Mihai Tanjala a determinat incheierea unui contract asociere cu SC Dunav International Transport SRL, contract prin care fiica sa devenea asociat unic. Administratori ai nou-aparutei societati, SC Paradis Fagarasean SRL, au devenit Niculina Tanjala, Mihaela Andreea Tanjala si Ioan Luculescu. Aportul SC Pensiune Pastravarie Floarea Reginei SA la capitalul social al SC Paradis a constat in cateva hectare de teren situate intr-o zona turistica in dezvoltare, un hotel modern cu 16 camere, cu un apartament, o garsoniera, plus o sala de conferinte si un restaurant cu o capacitate de 50 de locuri cu toate dotarile, 20 de bazine populate cu circa 30 tone de pastravi si o vila compusa din patru camere si anexe.

Mihai Tanjala, prin intermediul S&T Equipment And Machinery LTD condusa de Valerian Simirica, a participat si la privatizarea Intreprinderii de Masini si Utilaje Grele (ICMUG) SA Giurgiu. Investitorii devin propietari pentru 320.000 de dolari, in conditiile in care activele companiei, fara terenurile detinute in Zona Libera Giurgiu, au fost evaluate la peste 3,5 milioane de dolari. La scurt dupa ce au devenit proprietari, cei doi si-au imprumutat propria firma folosind drept gaj utilaje industriale si cladiri, a caror valoare o depaseste pe cea a creditului. Dunav International Transport SRL Lugoj, firma controlata de Tanjala, a cumparat de la ICMUG un ansamblu de blocuri situat in municipiul Giurgiu, plus terenurile aferente (11.719mp) pentru 850 milioane leii vechi, pret de 15 mai mic decat valoarea de piata. Cateva luni mai tarziu, pentru 660 milioane lei vechi, Dunav achizitioneaza un imobil din Zona Libera Giurgiu pe care il revinde sotilor Tanjala cu un castig de 30 de milioane. SC Administrarea Zonei Libere Giurgiu devine proprietara acestui imobil, dupa ce achita 405.000 de euro, cat era de fapt valoarea de piata a cladirii.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3548 ori